AROMATYCZNA OLIWA Z OLIWEK – SKOMPONUJ WŁASNĄ!

Najzdrowszy tłuszcz...

czwartek, 9 Październik 2014

Ostre papryczki…Chili, jalapeno i inne ostre papryczki to nie tylko wyraźny, pikantny smak. Zawarte w nich polifenole usuwają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia. Papryczki zapobiegają niestrawności, wspomagają proces trawienia i wydzielania soków trawiennych. Im są ostrzejsze, tym zawierają więcej kapsaicyny, substancji hamującej produkcję cholesterolu w wątrobie i poprawiającej metabolizm. Kapsaicyna jest szczególnie polecana osobom na diecie odchudzającej, bo oprócz przyspieszenia przemiany materii zauważono zwiększone wydzielanie endorfin zaraz po spożyciu. Endorfiny odpowiadają za poprawę samopoczucia i stan euforii, np. po treningu. Dzięki chili zachowasz dobry nastrój na dłużej.

Aromatyzowanie czas zacząć!
Oliwa zakupiona, dodatki wybrane, to teraz można zabrać się za tworzenie własnych połączeń. Nie jest to trudne, upewnij się, że masz szczelne opakowania, np. butelki, które są dokładnie umyte, wyparzone i osuszone.

Czosnkowa:

  • 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1-2 ząbki czosnku
  1. Pokrój czosnek w plasterki i włóż do czystej butelki.
  2. Zalej czosnek oliwą, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Tymiankowa:

  • 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/3 szklanki listków świeżego tymianku (opcjonalnie 1-2 łyżki suszonego)
  1. Umyj i osusz starannie tymianek.
  2. Włóż go do czystej butelki.
  3. Zalej tymianek oliwą, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Rozmarynowa z pieprzem:

  • 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 głązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki pieprzu, np. kolorowego
  1. Umyj i osusz starannie rozmaryn.
  2. Umieść w butelce gałązki i pieprz.
  3. Zalej rozmaryn i pieprz oliwą, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Chili:

  • 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1-2 papryczki np. chili
  1. Umyj i starannie osusz papryczki.
  2. Dla wydobycia mocniejszego smaku możesz pokroić je w krążki.
  3. Umieść paprykę w czystej butelce.
  4. Zalej chili oliwą, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Podsumowanie… Możesz aromatyzować oliwy według własnego gustu, tworząc unikalne mieszanki ulubonych ziół, przypraw i roślin. Warto pamiętać nie tylko o walorach smakowych, ale też zdrowotnych. Miłego mieszania…!