6 ZŁYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH, KTÓRE TAK NAPRAWDĘ NIE SĄ TAKIE ZŁE…

niedziela, 27 Listopad 2016

Czy zrezygnowaliście z pewnych produktów, bo ktoś wam powiedział, że są złe lub niezdrowe? Niektóre produkty cieszą się złą sławą, na którą tak naprawdę sobie nie zasłużyły - jest to wynik powielania błędnych informacji. Prawda jest taka, że kilka produktów, które uważacie za szkodliwe, może korzystnie działać na organizm. Dowiedz się więcej o tych nie do końca złych produktach...



BIAŁY RYŻ… Japończycy to jeden z najzdrowszych narodów, który stosuje biały ryż do większości posiłków. Dodatkowo, badania pokazują, że u osób jedzących ryż istnieje mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości. Biały ryż zawiera więcej podstawowych składników odżywczych niż ryż brązowy ze względu na otoczkę ziarna. Być może cię to zaskoczy, ale zewnętrzna warstwa brązowego ryżu zawiera kwas fitynowy – składnik, który sprawia, że wchłanianie żelaza i cynku staje się trudniejsze. Na dodatek, brązowy ryż zawiera więcej arszeniku niż ryż biały.

KAWA…Poza tym, że zawiera pobudzającą nas kofeinę, kawa jest jednym z głównych źródeł flawonoidów, które znane są z tego, że chronią komórki przez naturalnymi, negatywnymi efektami starzenia się oraz wspomagają
zdrowie serca. Kawa pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz choroby Parkinsona i Alzheimera. Co więcej, badania pokazują, że lepsza wydajność sportowa może zostać uzyskana dzięki spożywaniu średniej ilości kofeiny. Eksperci zgadzają się, że średnia ilość kofeiny to trzy filiżanki kawy dziennie i właśnie taka ilość może mieć pozytywne efekty zdrowotne bez ryzyka. Staraj się wybierać kawę organiczną, gdy to możliwe.

MAKARON… Jeśli zrezygnowałaś z białego makaronu ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny, zastanów się nad tym jeszcze raz. Makaron wytwarzany z białek pszenicy durum ma indeks glikemiczny 50, który uważa się za niski. Oznacza to, że jedzenie makaronu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i sprawia, że czujesz się syta dłużej. Sekret tkwi w tym, by porcja składała się jedynie ze szklanki ugotowanego makaronu. Może cię to dziwi, ale taka właśnie jest zalecana wielkość porcji. By uzyskać bardziej sycący i zbilansowany posiłek, przygotuj makaron z owocami morza, warzywami lub chudym źródłem białka jak kurczak i polej go sosem na bazie pomidorów, a nie śmietany.

WOŁOWINA…Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, który zdecydował się zrezygnować z czerwonego mięsa, by stracić na wadze lub mieć zdrowszą dietę, na pewno ucieszysz się na wieść, że jedzenie średnich ilości chudej wołowiny może pomóc ci w utracie wagi oraz poprawić ogólny stan zdrowia. Wiele rodzajów wołowiny sprzedawanej w sklepach uznaje się za chude, co oznacza, że dostarczają maksymalnie 10 gram ogólnej ilości tłuszczów i nie więcej niż 5 gram tłuszczów nasyconych w 70 gramowej porcji. Można również znaleźć wołowinę, która nie zawiera hormonów ani antybiotyków, od krów karmionych trawą lub wersję organiczną. Wołowina dostarcza kilka niezbędnych minerałów i witamin jak witaminy z grupy B, cynk i żelazo.

SUSZONE OWOCE… Wiele osób będących na diecie unika owoców suszonych, ponieważ mają bardziej skoncentrowane kalorie niż świeże owoce. To prawda, jednak suszone owoce mogą nam służyć, gdy ich świeże odpowiedniki nie są dostępne. Suszone owoce mogą również zastępować nam desery takie jak cukierki i wypieki. Zawierają one takie same składniki odżywcze jak świeże owoce. Są również magazynami antyoksydantów. Szukaj owoców, do których nie dodano cukru. Dodawaj je do owsianki lub wymieszaj z greckim jogurtem naturalnym.

POPCORN…Jeśli jesz popcorn tylko w kinie, rezygnujesz z jednego ze zdrowszych ziaren. Naukowcy odkryli, że popcorn jest bogaty w roślinne substancje odżywcze. Korzystne substancje znajdują się w ciemniejszej osłonce nasiona. Eksperci ujawnili, że popcorn zawiera prawie dwa razy więcej polifenoli niż jedna porcja owoców. Co więcej, popcorn to całkowicie pełne ziarno – wiele pełnoziarnistych produktów tak naprawdę wytwarza się z części pełnych ziaren. 3 szklanki popcornu zawierają zaledwie 99 kalorii i 4 g błonnika.