JEDZENIE KTÓRE PRZYSPIESZA LECZENIE URAZÓW

JEDZENIE KTÓRE PRZYSPIESZA LECZENIE URAZÓW

JEDZENIE KTÓRE PRZYSPIESZA LECZENIE URAZÓW 300 442 FitNow - treningi personalne

Jedz “czysto”

By usprawnić leczenie powinieneś wybierać różnorodne jedzenie o wysokiej jakości, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych, potrzebnych ciału do funkcjonowania i leczenia się. Nie eliminuj jakichkolwiek grup pokarmowych, wszystkie grupy działają wspólnie.

Węglowodany z ziaren, owoców. Jeśli zastosujesz węglowodany jako paliwo, białka będą używane do leczenia i reperowania mięśni. Jeśli jesz za mało węglowodanów i zbyt mało kalorii, twoje ciało będzie spalać białka żeby uzyskać paliwo. Spowalnia to proces leczenia.

Białka z chudego mięsa, roślin strączkowych, orzechów i niskotłuszczowych przetworów mlecznych. Białka trawione są do aminokwasów potrzebnych do naprawy uszkodzonych mięśni. Twoje ciało potrzebuje stałego źródła aminokwasów, by wspierać leczenie (zwłaszcza po fizjoterapii). Potrzebujesz dodatkowych białek po urazie lub operacji, więc dołączaj 20-30 gram białek do każdego posiłku i przekąski. Porcja zawierająca 20-30 gram protein znajduje się np. w 3 jajkach, 1 szklance serka wiejskiego, 10 dag mięsa, drobiu, rybach, 25dag ciasta ze zwartego tofu albo 1,25 szklanki humusu. Mimo, że możesz trafić na reklamy polecające suplementy zawierające aminokwasy takie jak: arginina, ornityna i glutamina, te same aminokwasy zapewnisz sobie za pomocą zwyczajnego jedzenia.

Oleje roślinne i rybne. Tłuszcze w oliwie i oleju rzepakowym, maśle z orzechów ziemnych, orzechach i innych masłach orzechowych, siemieniu lnianym, oleju lnianym oraz awokado mają właściwości przeciwzapalne. Tak samo jak oleje rybne z omega-3. Spożywaj przynajmniej dwa albo trzy posiłki zawierające rybę na tydzień, najlepiej tłuste ryby jak: łosoś albo tuńczyk. Zmniejsz ilość przyjmowanych tłuszczów zawierających kwasy omeg-6 z gotowego jedzenia zawierającego częściowo uwodornione oleje wymienione w składnikach oraz w przetworzonej żywności zawierającej olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, z krokosza barwierskiego i z nasion bawełny. Zbyt duże ilości przyczyniają się do stanów zapalnych.

Witaminy. Spożywając duże ilości kolorowych owoców i warzyw dostarczysz do organizmu więcej składników odżywczych niż za pomocą tabletek z witaminami. Owoce i warzywa zawierają skuteczne antyoksydanty, które zwalczają stany zapalne. Nie lekceważ właściwości leczniczych truskawek, marchewek, brokułów ani ananasów. Przygotowuj sobie smoothies z wiśni, granatu i winogron.

Minerały. Wielu sportowców, zwłaszcza tych, którzy jedzą mało czerwonego mięsa lub wcale, może potrzebować dodatkowego żelaza. Badanie ilości ferrytyny znajdującej się w surowicy krwi wykaże jak duże są zapasy żelaza. Jeśli są niewielkie, lekarz przepisze ci suplement zawierający żelazo. Dodatkowy cynk jest również warty rozważenia (10 do 15 mg), by przyspieszyć leczenie.
Zioła, przyprawy i ekstrakty z roślin. Przeciwzapalnymi składnikami są kurkuma (przyprawa stosowana w curry), czosnek, kakao, zielona herbata i większość produktów roślinnych, łącznie z owocami, warzywami i produktami pełnoziarnistymi. Dla właściwości leczniczych najlepiej jednak łykać je w pigułce. Ale spożywanie tych ziół i przypraw codziennie, w zdrowiu i chorobie, buduje solidny fundament dla szybkiego zdrowienia.