12 WSKAZÓWEK DLA MIĘŚNI BRZUCHA…

Odżywianie i sekrety treningowe!!!

poniedziałek, 14 Październik 2019

Każdego roku przeróżne firmy zarabiają miliony sprzedając produkty, które mają rzekomo sprawić, że nasz brzuch w łatwy i prosty sposób stanie się płaski i stonowany. Niestety większość tych produktów to śmieci. By zyskać zwarty brzuch potrzeba czasu, cierpliwości i zmiany trybu życia. Zawsze byłam bardzo aktywna i nigdy nie cierpiałam na nadwagę. Jednak nigdy nie miałam widocznych mięśni brzucha. Czynnikiem głównym było oczywiście odżywianie.

Sekrety zdrowej diety…
Przez większość mojego życia odżywiałam się nieprawidłowo. Myślałam, że zdrowo jem, polegając na produktach takich jak batony proteinowe i pakowane “zdrowe posiłki,” ale cukier i sód zawarte w tym jedzeniu sprawiły, że moje mięśnie brzucha stały się niewidzialne. Nie pomógł również fakt, że proporcje spożywanych przeze mnie białek, węglowodanów i tłuszczów były kompletnie nieprawidłowe. (Myślę, że w pewnym momencie tłuszcz i węglowodany stanowiły około 85% spożywanych przeze mnie kalorii)
Na przestrzeni lat utworzyłam listę sekretów tkwiących za płaskim, zwartym i stonowanym brzuchem. Gdy stosuję się do tej listy, moje mięśnie brzucha wyglądają wspaniale! Gdy się do niej nie stosuję, tłuszcz powraca. To takie proste.

Więc jeśli szukasz pomocy w rozwinięciu środkowej części ciała, rozważ zastosowanie poniższych wskazówek:

1.Zyskaj moc dzięki białkom…
Białka nie tylko pomagają budować mięśnie, ale również zachowują przyspieszony metabolizm, gdy twoje ciało ciężko pracuje, by rozłożyć i wchłonąć ten składnik odżywczy. Staram się, by 20 do 30 procent spożywanych przeze mnie kalorii pochodziło z białek.

2.Jedz ryby…
Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, wspiera utratę tłuszczu i poprawia wydajność leptyny – hormonu, który uspokaja twój apetyt. Zazwyczaj zjadam dwa posiłki zawierające rybę tygodniowo. Moje ulubione ryby to łosoś, halibut, pstrąg i tuńczyk.  Wybieraj ryby rozsądnie.  Wybierając, zwróć zawsze uwagę na certyfikat MSC, dotyczący wyłącznie dzikich ryb.

3.Wybieraj węglowodany o niskim Indeksie Glikemicznym…
Te nieprzetworzone i zawierające dużo błonnika węglowodany pozwolą ci na zachowanie zrównoważonego poziomu cukru we krwi oraz na utrzymanie trybu spalania tłuszczu. Regularne spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (słodyczy, białego makarony, itd) prowadzi do odkładania się tłuszczu w środkowej części ciała. Staram się, by 45 do 55 procent spożywanych przeze mnie kalorii pochodziło z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

4.Trzymaj się z dala od słodyczy…
Jak już wspomniano w poprzednim punkcie, cukier jest wrogiem wspaniałej środkowej części ciała, ponieważ może prowadzić do odkładania się tłuszczu właśnie w tym miejscu. Więc zawsze, gdy mam ochotę na coś słodkiego, zjadam po prostu jedną kostkę 70% gorzkiej czekolady z łyżeczką naturalnego masła migdałowego. Co kilka tygodni jem też wspólnie deser z moim mężem, gdy idziemy na obiad poza domem. Nie musisz rezygnować na zawsze ze wszystkiego, co lubisz. Po prostu musisz sobie zostawić takie przyjemne smakołyki na specjalne okazje.

5.Jedz więcej tłuszczu…
Jeśli do 30 procent spożywanych przez ciebie kalorii będzie pochodzić ze zdrowych tłuszczów, pomoże to zmniejszyć stany zapalne, utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i wspomoże utratę tłuszczu. Źródłami zdrowych tłuszczów są np. orzechy, masło orzechowe, oliwa z oliwek, awokado i siemię lniane. Olej kokosowy to również świetna opcja, ponieważ badania pokazują, że poprawia on metabolizm i daje uczucie sytości.