JAK SZYBKO BUDOWAĆ MIĘŚNIE

JAK SZYBKO BUDOWAĆ MIĘŚNIE

JAK SZYBKO BUDOWAĆ MIĘŚNIE 300 450 FitNow - treningi personalne

Jednak po dwóch tygodniach tą ilość można dostosować w zależności od wyników osiąganych przez kulturystę.
Kolejnym krokiem jest rozłożenie tych kalorii na 6 albo 7 posiłków. To dobry sposób na częstsze przyjmowanie pokarmów, w porównaniu z 4 lub 5 posiłkami dziennie.  Aby zachować rozsądny rozmiar posiłków trzeba zwiększyć ich częstotliwość.
Zmniejszenie rozmiaru posiłków oznacza, że reakcja insulinowa będzie mniejsza, ponieważ większe posiłki wywołują większą odpowiedź insulinową po posiłku.
Spożycie węglowodanów jest również ważne, ponieważ ma ono wpływ na reakcję insulinową. Im więcej węglowodanów spożyjemy, tym większa będzie reakcja insulinowa. Dlatego najlepiej zachować spożycie węglowodanów na poziomie 30% ogólnego spożycia kalorii. Oznacza to około 30 gram węglowodanów na posiłek, co na pewno nie jest nadmierną ilością dla kogoś intensywnie trenującego.

Idąc o krok dalej, najlepiej zachować spożycie węglowodanów na poziomie około 35-50% podczas posiłku po treningu. A więc jeśli dziennie przyjmujesz 280-400 gram węglowodanów, możesz spożyć 45-55 gram podczas posiłku po treningu.

Oznacza to, że będziesz musiał ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów podczas pozostałych 5 posiłków danego dnia, co również zmniejszy skoki insuliny po tych posiłkach, sprawiając, że twoje ciało będzie spalać tłuszcz w ciągu dnia.

Posiłek po ćwiczeniach jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia z punktu widzenia budowania mięśni. Ponieważ sesje treningu z obciążeniem są wymagające dla twojego ciała, będzie ono próbowało przystosować się do tego typu treningu. Jednym ze sposobów przystosowania się jest gromadzenie większej ilości składników odżywczych w komórkach mięśniowych.

Posiłek po ćwiczeniach powinien również zawierać znaczącą ilość białek oraz inne składniki odżywcze, które będą wspomagać zwiększanie objętości komórek mięśniowych/proces budowania mięśni. Kreatyna i l-glutamina są dobrymi przykładami.