ZIELONE ENERGETYCZNE CIASTO…

Rewelacyjny deser...

czwartek, 17 Maj 2018

W upalne dni, często nie mamy apetytu na tradycyjne posiłki. Instynktownie szukamy czegoś, co nas orzeźwi, a przy okazji dostarczy energii i cennych składników odżywczych. Gdy na zewnątrz jest wyjątkowo gorąco, podczas treningu jesteśmy narażeni na większą utratę cennych składników. Ciasto na bazie słonecznika i wiórków kokosowych z awokado i sokiem z limonki, idealnie uzupełni utraconą energię, odżywi i orzeźwi organizm...

Do przygotowania ciasta wykorzystaliśmy olej kokosowy, który poza wspaniałym aromatem posiada również cenne właściwości prozdrowotne. Olej z miąższu kokosa, swoją wyjątkowość zawdzięcza średnio-łańcuchowym kwasom tłuszczowym, które wchłaniają się z przewodu pokarmowego bez obciążania wątroby, są łatwo-dostępnym źródłem energii. Olej kokosowy wspomaga proces redukcji nadmiernej masy ciała i przyspiesza metabolizm. Mąka, która tradycyjnie pojawia się w spodach ciast została zastąpiona wiórkami kokosowymi i nasionami słonecznika. Zielony kolor ciasta pochodzi z miąższu awokado, który dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega3. Kwasy te, są niezbędnym elementem diety, zwłaszcza osób aktywnie trenujących. Wykazują działanie ochronne na układ krążenia, przeciwzapalne i wspomagają regenerację po wysiłku fizycznym.
Zamiast sięgać po gotowe batoniki energetyczne, których skład nie zawsze nas zachęca, przygotuj ten rewelacyjny deser. Jest on naprawdę bardzo prostu w przygotowaniu!

Składniki na 12 porcji:
Spód ciasta:

  • Wiórki kokosowe 45g,
  • Kakao 70g,
  • Nasiona słonecznika 180g,
  • Olej kokosowy 3x łyżka,

Górna warstwa:

  • Miąższ awokado 500g,
  • Sok wyciśnięty z limonek 150ml,
  • Olej kokosowy roztopiony 120ml,
  • Skórka z limonki 1 x łyżeczka,
  • Miód 80g,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
2. Przygotować formę do pieczenia wyłożoną papierem.
3. Wsypać nasiona słonecznika i wiórki kokosowe i piec przez około 5-6 minut.
4. Wiórki i słonecznik wymieszać z pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania spodu i zmiksować za pomocą blendera (nie miksować zbyt długo, składniki powinny trzymać się razem i nie rozpadać).
5. Przygotować okrągłą formę i przenieść zmiksowaną „papkę” na spód, wygładzić i schować do lodówki.
6. W międzyczasie przygotować górną część ciasta.
7. Składniki na górną część ciasta zmiksować na gładką masę i przenieść na wcześniej przygotowany spód ciasta.
8. Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin.
9. Ciasto podawać na zimno.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 344,1kcal,
Białko: 5,8g,
Tłuszcz:31,5g,
Węglowodany: 13,2