ZDROWE I PYSZNE PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE…

Mini kanapki...

sobota, 7 Kwiecień 2018

Zastanawiasz nad weekendową przekąska, którą planujesz przygotować na przyjęcia dla przyjaciół? Fajnie, żeby każdemu przypadło do gustu, było zdrowe i szybkie w realizacji... Przygotuj podstawową grzankę i dodaj proponowane przez nas lub ulubione dowolne dodatki!

Organizacja małych przyjęć dla znajomych bywa stresującym przedsięwzięciem. Co przygotować, by każdemu smakowało, a jednocześnie zajęło niewiele czasu i było łatwe? Najprostsze zawsze są kanapki i sandwiche. Z jednej strony banalne, z drugie stwarzają nieograniczone możliwości. Planując takie przekąski bardzo dobrze jest ustalić jedną, wspólną bazę do wszystkich i urozmaicić ją dodatkami. Staraj się wybierać to, co akurat jest dostępne, świeże i sezonowe.

Baza…Podstawa do stworzenia pysznych kanapek powinna być uniwersalna i sama w sobie smaczna. Ciemny chleb żytni to dobry wybór. W przeciwieństwie do oczyszczonych mąk, grubo mielone ziarna zachowują dużo więcej witamin, minerałów i innych składników. Błonnik, polifenole i lignany wspierają zdrowie, chroniąc organizm przed nowotworami. Dodatkowo chleb żytni szybciej i na dłużej zaspokaja uczucie głodu, przez co łatwiej jest uniknąć spożycia nadmiernej ilości kanapeczek. Z kulinarnego punktu widzenia chrupiące pieczywo żytnie z kremowym serkiem to połączenie idealne, a wrażenia sensoryczne i różnice faktur wystarczy podkreślić odpowiednim dodatkiem.

Pomidorki koktajlowe…Pomidory lubią wszyscy, szczególnie koktajlowe. Są słodkie, a duża zawartość witaminy C pomoże zachować nam piękną i gładką skórę. Witamina C jest niezbędna podczas dojrzewania kolagenu, który jest głównym składnikiem ścięgien. Przy niedoborze witaminy C jesteśmy narażeni na więcej kontuzji.

Wędzony łosoś…Łosoś, niepotrzebnie okryty złą sławą, może być składnikiem zdrowej diety. Trzeba tylko zwracać uwagę na jego pochodzenie i zjadać go w rozsądnych ilościach. Dzikie łososie są pełne kwasów omega-3, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy, krwionośny, wygląd włosów i skóry, odporność, insulinowrażliwość, stany zapalne i wiele, wiele innych.

Świeże ogórki…Póki jeszcze możemy, powinniśmy cieszyć się ogórkami. Niebawem polskie, gruntowe ogórki się skończą i znów pojawią się szklarniowe, często gąbczaste i bez zapachu. Askorbinaza znajdująca się w ogórkach to substancja niszcząca witaminę C (kwas askorbinowy). Można ją jednak przechytrzyć zakwaszając lekko ogórka, np. za pomocą octu, lub soku z cytryny, potem spokojnie można łączyć ogórka z pomidorami, papryką i innymi warzywami zachowując cenną witaminę C.

Orzechy laskowe…Leszczyna jest pospolita w całej Polsce. Owocuje od sierpnia do października, dlatego teraz orzechy laskowe są najsmaczniejsze. Zakup świeżych w łupinach to gwarancja zachowania jak najlepszego składu tłuszczu, ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na przechowywanie i szybko ulegają utlenieniu. Tracą wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Drugi plusem rozłupywania orzechów jest mocowanie się z dziadkiem do orzechów. Niektóre sztuki są tak twarde, że trzeba użyć dużo więcej siły.

Na podstawowe grzanki możesz położyć to, co chcesz. Mogą to być plasterki rzodkiewki, łyżeczka kawioru, czy kilka malin. Pamiętaj, że przyprawy czy zioła wpływają na smak i zdrowie, a jednocześnie mogą stanowić piękną dekorację.