ZDROWA, ZIELONA ZUPA…

Zielone Gazpachio...

poniedziałek, 4 Czerwiec 2018

Gazpachio to niezwykle proste, smaczne a przede wszystkim bardzo zdrowe danie kuchni hiszpańskiej, które może, a nawet powinno zagościć w Twoim wiosennym menu! Nasza propozycja to Gazpachio ze szparagów, awokado, ogórka, cebuli i rzeżuchy - totalna bomba witaminowa! Każdy składnik naszego dania to bardzo cenny element, który wzbogaca zupę, nie tylko smakowo ale przede wszystkim "zdrowotnie"

Rzeżucha…Rzeżucha to cenne źródło witamin i składników mineralnych. Właściwości prozdrowotne rzeżuchy wykorzystywane były w medycynie ludowej od wieków (środek odkażający jamę ustną i oczyszczający przewód pokarmowy). Wielkim atutem rzeżuchy jest fakt, ze można hodować ją przez cały rok, a do jej wzrostu nie potrzebujemy żadnych nawozów czy odżywek. Rzeżucha to bogate źródłem witaminy C, jest doskonałym pomysłem jako pikantny dodatek do kanapek np. do lunch-boxa.

Ogórek…Ogórek zielony to często niedoceniane warzywo. Tymczasem warto podkreślić jego korzystny wpływ na nasz organizm. Ogórek w większości zbudowany jest z wody, przez co doskonale oczyszcza i nawadnia organizm. Ponadto ogórek zielony zawiera substancję działającą anty-nowotworowo- kukurbitacynę. Ogórki wykazują działanie moczopędne, przez co wspomagają leczenie infekcji przewodu moczowego, a także oczyszczają nerki ze złogów i kamieni.

Awokado…Awokado – w przeciwieństwie do innych owoców które są źródłem cukrów prostych, jest bogate w tłuszcz, który ma działanie prozdrowotne i wspomagające odchudzanie. Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado wspomagają obniżanie poziomu cholesterolu LDL oraz działają antymiażdżycowo. W awokado znajdziemy również cały szereg witamin: B1, B2, C, K, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, a także składniki mineralne takie jak: wapń, potas i fosfor. Osoby odchudzające się, wystrzegają się zwykle produktów o wysokiej zawartości tłuszczu – jednak spożywania awokado nie musimy się bać. Wiele badań naukowych potwierdziło korzystny wpływ awokado w aspekcie wspomagania utraty tkanki tłuszczowej.