ZAPIEKANKA POMIDOROWO-CUKINIOWA…

Alternatywa na szybką przekąskę...

czwartek, 16 Lipiec 2015

Łączenie warzyw to fantastyczna dawka wielu witamin i minerałów. Najlepiej jest wykorzystywać sezon na świeże warzywa do maksimum, szczególnie, że poniższy przepis składa się tylko z 5 składników i jest dziecinnie łatwy...

Zapiekanki to jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków. Wystarczy tylko użyć odpowiednie składniki, ułożyć je w formie, a reszta dzieje się sama w piekarniku. Nie muszę stać przy kuchence, mieszać, pilnować, obracać. W dodatku nie potrzeba większych zdolności kulinarnych, by stworzyć ciepły posiłek. A co najważniejsze, to niezwykle zdrowa forma obróbki termicznej, bo omija się dodawanie dużej ilości tłuszczu, który zmienia swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 spora cukinia
  • 6 pomidorów
  • 1 i ½ szklanki świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy (z 3 kolb)
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • Oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Spryskaj lub natłuść formę do zapiekanek lub naczynie żaroodporne oliwą.
  • Pokrój w plastry cukinię i pomidory.
  • Ułóż warstwami warzywa (cukinia, pomidory, kukurydza, cukinia, pomidory, kukurydza) i przypraw dowolnymi ziołami.
  • Wierzch oprósz startym parmezanem i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 30 minut, dopóki wierzch zapiekanki nie zacznie stawać się złocisty.
  • Następnie przykryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i piecz dodatkowe 10 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 244,5 kcal
Białka: 13,5 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 38,1 g