WOŁOWINA DUSZONA W CIEMNYM PIWIE

wtorek, 17 Październik 2017

 Lubisz dania jednogarnkowe? Jeśli tak to koniecznie przygotuj duszoną wołowinę w sosie z ciemnego piwa. Owszem, jest czasochłonna i najlepiej smakuje, gdy spędzi na ogniu minimum 2 godziny. Gwarantujemy Ci jednak, że pokochasz ten smak i często będziesz do niego wracać!

 
Czas przygotowania: 2,5godziny

Składniki na 4 porcje:
wołowina na gulasz 500g,
olej rzepakowy 1 x łyżka,
boczek wędzony 100g,
cebula 2 x sztuka,
sól morska, świeżo mielony pieprz,
ziele angielskie,
suszony tymianek,
mąka 3 x łyżka,
bulion wołowy 250 ml,
musztarda 3 x łyżeczka,
ciemne piwo 400ml,
liście laurowe 2 x sztuka.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlać olej i smażyć boczek aż stanie się chrupiący.
2. Dodać posiekaną cebulę i jeszcze kilka minut smażyć na małym ogniu.
3. Dodać zmielone ziele angielskie i tymianek, pokrojoną wołowinę i zamieszać aby składniki pokryły mięso.
4. Bulion wymieszać z musztardą, zalać płynem mięso.
5. Dodać piwo, delikatnie aby się nie pieniło. Wymieszać, zagotować, dodać liście laurowe i pieprz.
6. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez około 2h pod przykryciem.
7. Sos można zagęścić mąką (2 łyżki mąki wymieszaj z ¼ sosu i wlej do sosu delikatnie mieszając).
8. SMACZNEGO!

Gulasz doskonale smakuje z piure ziemniaczanym, kaszą lub pieczywem.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 554kcal
Białko: 40g
Tłuszcz: 35g
Węglowodany: 12g