WIETNAMSKA UCZTA…

Kolendra, limonka i trawa cytrynowa w roli głównej...

piątek, 16 Wrzesień 2016

Klopsiki po wietnamsku to kompleksowa potrawa. Świetnie nadają się zarówno na lunch, kolację czy posiłek po mocnym trenigu. Wystarczy spojrzeć na wartość odżywczą z której wynika, że w 1 porcji zawarta jest optymalna ilość białka i węglowodanów (składników niezbędnych w posiłku po-treningowym). Dodatkowo, klopsiki z makaronem ryżowym i marynowaną marchwią to bardzo orientalne, aromatyczne danie, bogate w składniki odżywcze, mineralne, witaminy i antyoksydanty. Może warto poeksperymentować z azjatycką kuchnią i zaskoczyć najbliższych...

Kuchnia wietnamska słynie przede wszystkim z esencjonalnego sosu rybnego, świeżych ziół, trawy cytrynowej i jaśminowej herbaty. Najczęściej używaną przyprawą jest tu kolendra, która wykazuje wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim dodatek kolendry do potraw, usprawnia proces trawienia, a liście kolendry stanowią bogate źródło cennych polifenoli – związków o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Olej sezamowy, często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, to również źródło cennych antyoksydantów i fitosteroli – korzystnie wpływających na pracę układu krwionośnego i zapobiegających rozwojowi miażdżycy.

Składniki na 4 porcje:
Klopsiki:

  • Czosnek 3 x ząbek,
  • Drobno posiekana cebula szalotka 3 x łyżka,
  • Mięso mielone z indyka 500g,
  • Łodyga posiekanej trawy cytrynowej,
  • Kolendra świeża ( posiekana) ½ x szklanka,
  • Skórka starta z 1 limonki,
  • Sos rybny 1 x łyżka,
  • Sos chilli 1 x łyżka,
  • Cukier trzcinowy 1 x łyżka,
  • Mąka kukurydziana 1 x łyżka,
  • Sól morska 1 x łyżeczka,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Olej sezamowy 15g,