WARTOŚCIOWA BABKA…

Muffinki z łososiem, twarogiem i pesto...

środa, 6 Kwiecień 2016

Jak myślicie czy muffinki na śniadanie to dobry pomysł? Pewnie większość z Was uważa, że te smaczne babeczki to tylko „puste kalorie”, które może sprawdzą się jako deser, ale na pewno nie spełnią kryteriów pełnowartościowego śniadania. Nic bardziej mylnego! Muffinki mogą być pożywną i smaczną wersją śniadaniową – wystarczy trochę wyobraźni w doborze składników.

W naszych muffinkach nie znajdziesz nic zakazanego – wręcz przeciwnie. Maślanka to bardzo dobre źródło białka i wapnia. Oliwa z oliwek to bogactwo korzystnie wpływających na nasz organizm kwasów tłuszczowych. Łosoś poza białkiem dostarczy bezcennych kwasów Omega 3, których absolutnie nie powinno brakować w jadłospisie zwłaszcza osób aktywnych. Muffinki z łososiem i pesto są niezwykle aromatyczne i smaczne. Mogą być też dobrym pomysłem na „przemycenie” ryb do diety osób które za nimi nie przepadają – zwłaszcza dla dzieci.

Wędzony łosoś…Łosoś, niepotrzebnie okryty złą sławą, może być składnikiem zdrowej diety. Trzeba tylko zwracać uwagę na jego pochodzenie i zjadać go w rozsądnych ilościach. Dzikie łososie są pełne kwasów omega-3, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy, krwionośny, wygląd włosów i skóry, odporność, insulinowrażliwość, stany zapalne i wiele, wiele innych.

Ogórki…Można już w sklepach znaleźć świeże ogórki. Askorbinaza znajdująca się w ogórkach to substancja niszcząca witaminę C (kwas askorbinowy). Można ją jednak przechytrzyć zakwaszając lekko ogórka, np. za pomocą octu, lub soku z cytryny, potem spokojnie można łączyć ogórka z pomidorami, papryką i innymi warzywami zachowując cenną witaminę C.