VEGGIE TOSTY…

Tosty z tahini, awokado i prażonym sezamem...

wtorek, 9 Październik 2018

Tahini (inaczej masło sezamowe), to pasta którą wytwarza się z nasion prażonego sezamu. Wywodzi się z krajów bliskiego wchodu, a u nas najczęściej wykorzystywana jest jako składnik hummusu. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi pasta sezamowa to również bogactwo wielu cennych właściwości prozdrowotnych. Zaletą sezamu jest dosyć duża (jak na surowiec roślinny) zawartość białka o korzystnym składzie aminokwasów.

Wegetarianie i weganie niewątpliwie powinni często dodawać nasiona sezamu np. do sałatek, czy posypywać nim kanapki. Sezam, korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Zawiera sporą ilość magnezu i żelaza., wykazuje korzystne działanie wspomagające obniżanie ciśnienia tętniczego. Olej sezamowy, to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz substancji o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym – w tym sezamolu, który działa również przeciwmiażdżycowo.
Dzisiaj chcieliśmy Wam zaproponować tosty z pasta tahini, którą wymieszaliśmy z ziołami, czosnkiem, białą pastą miso i prażonym sezamem. Na wierzchu kanapki ułożyliśmy awokado, a całość pospaliśmy posiekaną szalotką. Zaproponowane przez nas tosty, to świetna opcja na lekkie II śniadanie, zwłaszcza dla wegetarian i wszystkich miłośników smaków kuchni azjatyckiej.

Składniki na 4 porcje:
Składniki na pastę:

  • Czarny sezam 40g,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz, kmin rzymski,
  • Pasta tahini 60g,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Sok z cytryny 1 x łyżeczka,
  • Dojrzałe awokado 1 x owoc,
  • Biała pasta miso 1 x łyżka,

Dodatki:

  • Pieczywo pełnoziarniste 120g (około 4 x kromka),
  • Czarny sezam 10g,
  • Posiekana cebula szalotka 20g,
  • Posiekany koperek 1 x łyżka,

Sposób przygotowania:1. Nasiona sezamu uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, przełożyć do moździerza i utrzeć z solą, kminem i pieprzem.
2. Do małej miski dodać: prażony sezam, tahini, sok z cytryny, białą pastę miso i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie ubijać.
3. Podczas ubijania dodać łyżkę wody, aby pasta stała się bardziej kremowa.
4. Dojrzałe awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry.
5. Kromki pieczywa opiec w tosterze lub w piekarniku.
6. Każdą kromkę posmarować przygotowana wcześniej pastą, położyć kawałki awokado, posypać sezamem, posiekaną szalotka i koperkiem.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 324 kcal,
Białko: 8,9g,
Tłuszcz: 22,8g,
Węglowodany: 25,7g, s