TOP ŚNIADANIE…

Bezglutenowe pancakes z kiwi i masłem kokosowym...

sobota, 12 Maj 2018

Bezglutenowe pancakes z masłem kokosowym, kiwi i nasionami chia, to kolejny pyszny i zdrowy pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Z uwagi na wykorzystanie masła i oleju kokosowego taki naleśnik to dobre źródło łatwo przyswajalnej energii. Wykorzystanie mąki gryczanej sprawia, że danie jest bezglutenowe, więc nadaje się dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Nasze pancakes sprawdzą się jako idealny deser dla każdego potrzebującego zdrowych źródeł energii.

Mąka gryczana…Wykorzystanie mąki gryczanej zamiast klasycznej „białej” mąki pszennej, sprawia że dania z niej przygotowane mają niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu, energia uwalniana jest wolniej, a my dłużej odczuwamy sytość i nie mamy ochoty na dodatkowe przekąski między głównymi posiłkami. Mąka gryczana charakteryzuje się także dużą zawartością magnezu, żelaza, potasu, fosforu oraz cynku. Jest jednym z niewielu produktów zbożowych, które w swoim składzie zawierają aminokwasy egzogenne (leucynę, izoleucynę argininę, walinę) niezbędne do budowy białek mięśniowych i szeregu innych znaczących procesów w naszym organizmie.

Olej kokosowy… Ze względu na swoje niezwykłe właściwości olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w odżywaniu, ale i kosmetyce. Główny składnik oleju to średnio–łańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które dzięki swojej budowie wchłaniają się z przewodu pokarmowego bez obciążania trzustki i wątroby. Olej kokosowy dzięki łatwości wchłaniania i wykorzystania przez organizm jako źródło energii wykazuje korzystne działanie w redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Dodając ten olej do posiłku sportowca, podniesiemy wartość energetyczną i gęstość odżywczą potrawy bez obciążania przewodu pokarmowego.

Kiwi…
Owoc posiadający liczne właściwości prozdrowotne; odżywcze – nie brakuje w nim witamin (zwłaszcza C), minerałów (magnezu, fosforu, cynku, żelaza, a przede wszystkim potasu), a także wpływającą korzystnie na wzrok luteinę czy regulujący pracę układu pokarmowego błonnik. Kiwi może się również przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego, zapobiega zakrzepom hamując sklejanie się płytek krwi, jak również obniża poziom trójglicerydów. Warto jeść kiwi po sytym, ciężkostrawnym posiłku, zwłaszcza jeśli był bogaty w białko (mięso lub mleko) – zawiera on bowiem enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku.

Dania na bazie pełnoziarnistych zbóż i oleju kokosowego powinny być zatem obecne w codziennym jadłospisie osób intensywnie trenujących, a także u tych, którzy dążą do redukcji tkanki tłuszczowej lub z powodu problemów zdrowotnych nie powinny nadmiernie obciążać przewodu pokarmowego tłuszczami ciężkostrawnymi.