Składniki na 2 porcje:
- 250g świeżej wołowiny dobrej jakości
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 awokado
- 1/2 granatu (ok. 3 łyżki pestek)
- 1 dymka
- 1 papryczka chili
- 2 garście kolendry
- 1/2 limonki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Pokrój w równą kostkę lub zmiel mięso wołowe.
- Dopraw wołowinę solą, pieprzem i dodaj łyżkę wody, wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Posiekaj drobno cebulkę czerwoną, papryczkę chili, awokado i kolendrę.
- Wyciśnij sok z limonki i skrop awokado z cebulą i papryką chili.
- Uformuj 4 krążki z wołowiny.
- Jeden krążek mięsa posmaruj musztardą, ułóż porcję mieszanki awokado, przykryj drugim krążkiem mięsa i na wierzch połóż porcję kolendry wymieszanej z granatem.
- Powtórz to samo z pozostałymi krążkami, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 229,1 kcal
Białka: 29,5 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 13 g
Uwagi:
Przygotuj dodatkowo grzanki czosnkowe, a tatar stanie się zbilansowanym posiłkiem.
You must belogged in to post a comment.