TARTA ZDROWIA WARTA…

Tarta z burakiem i kozim serem...

środa, 8 Sierpień 2018

Ilość porcji: 6
Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna 200g,
  • Masło 100g,
  • Jajko 1 x sztuka,
  • Zimna woda 2-3 łyżki,

Dodatki: ceramiczne kulki do pieczenia lub ziarna grochu.

Sposób przygotowania ciasta:1. Zimne masło posiekać i wymieszać z mąką i jajkiem.
2. Zagniatać ciasto, a w razie potrzeby dodać wodę.
3. Z otrzymanego ciasta uformować kulkę, a następnie owinąć ją folia aluminiową i umieścić w lodówce na około 30 minut.
4. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkować je i przełożyć na formę ( okrągłą o średnicy około 25 cm).
5. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i położyć na nim kulki ceramiczne do pieczenia ( lub ziarna grochu).
6. Tartę piec przez 7 minut w temperaturze około 190 stopni.

Farsz:

  • 5 małych buraków,
  • 1 jabłko,
  • 2 małe cebule,
  • 80g koziego sera,
  • Olej rzepakowy 15g,
  • Sól, świeżo mielony pieprz,
  • Świeże listki buraczków,

Sposób przygotowania farszu:1. Buraki ugotować i ostudzić.
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na oleju.
3. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone na kawałki jabłka i również podsmażyć.
4. Na upieczonym cieście równomiernie ułożyć jabłka podsmażone z cebulą.
5. Na jabłkach i cebuli ułożyć plastry buraczków.
6. Tartę posypać pokruszonym kozim serem i przyprawami, a następnie jeszcze raz umieścić w piekarniku na 15 minut ( 190 stopni).
7. Gdy tarta będzie gotowa posypać świeżymi listkami buraczków.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 380,3 kcal,
Białko: 9,0g,
Tłuszcz: 20,7g,
Węglowodany: 40,5g,