TARTA ZDROWIA WARTA…

Tarta z burakiem i kozim serem...

środa, 8 Sierpień 2018

Burak to jedno z najbardziej niepozornych i niedocenianych warzyw. Często będąc na zakupach przechodzimy obok niego obojętnie. Warto uzupełnić nasz codzienny jadłospis o ten cenny produkt. Burak - z pozoru zwykłe warzywo, kryje w sobie naprawdę niezwykłe właściwości. Korzyści ze spożywania buraków mogą czerpać niemal wszyscy, a zwłaszcza sportowcy i osoby trenujące amatorsko, we wszystkich dyscyplinach sportu.

Buraki…Oprócz sporej zawartości witamin, składników mineralnych i związków o działaniu antyoksydacyjnym, buraki swoje niezwykłe właściwości zawdzięczają przede wszystkim obecności nieorganicznych azotanów. Związki te, do niedawna kojarzone były jako negatywnie wpływające na zdrowie człowieka. Jednak jak wynika z wielu badań, azotany obecne w soku z buraka wpływają na syntezę tlenku azotu (NO). Spośród wszystkich korzyści wynikających ze spożywania buraków warto wymienić: obniżenie zmęczenia po wysiłku fizycznym, poprawa wytrzymałości i zdolności wysiłkowych. Należy podkreślić także, że tlenek azotu (poprzez swoje działanie rozszerzające na naczynia krwionośne) wykazuje korzystne działanie w aspekcie profilaktyki i wspomagania leczenia chorób układu krążenia.
Jeżeli jednak nie przepadasz za sokiem z buraka lub spożywaniem tego warzywa „solo” to koniecznie wypróbuj naszą Tartę. Połączenie tak prostych składników jak cebula, burak i jabłko z wyrafinowanym smakiem koziego sera to naprawdę wyjątkowa kompozycja smakowa i bardzo dobry pomysł np. na lekki i zdrowy lunch.

Kozi ser…Mleko kozie jest wartościowe między innymi ze względu na to, że kozy to niezwykle zdrowe zwierzęta. Mają zdolność do pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że kozie sery są niebywale zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią świetne źródło mikroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi nawet 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartości białka.