TAJSKI TWIST…

Pad Thai bez makaronu...

wtorek, 13 Marzec 2018

Pad Thai jest jednym z najbardziej reprezentatywnych dań kuchni tajskiej. Najczęściej jest serwowane na ulicznych straganach, ale także w restauracjach. Oryginalnie składa się z makaronu ryżowego z jajkiem, tofu lub krewetkami oraz aromatycznego sosu. Łączy w sobie smak słodki, kwaśny i pikantny, a przepisów i możliwości na jego przygotowanie jest najprawdopodobniej tyle samo ile ludzi je przyrządzających. Ja mam dla Ciebie prawdziwy twist na temat Pad Thai!

Zdrowe warzywka… To warzywne Pad Thai jest świeże, wyjątkowe i pyszne. Wykorzystanie produktów roślinnych zamiast makaronu jest nietuzinkowe, a połączenie z pikantnym sosem jest również niesamowicie smaczene. Dodatkowo otwiera nowe możliwości dla osób na diecie bezglutenowej.
Już same warzywa powodują, że to danie jest pełne witamin i antyoksydantów. Aby je bardziej wzbogacić można dodawać różnego rodzaju nasiona. W kuchni tajskiej powszechnie wykorzystuje sie nasiona sezamu. Jesli masz niedobory wapnia sezam pomoże Ci je uzupenić, ponieważ jest jego dobrym nienabiałowym źródłem. Ma to szczególne znaczenie dla osób na diecie bezmlecznej i wegańskiej. Poza tym, sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E i witamin z grupy B oraz składników mineralnych np. cynk, fosfor, potas i żelazo.

Tofu…Tofu jest popularnym produktem pochodzącym z soi. Wytwarza się go poprzez ścinanie świeżego mleka sojowego. Jest podstawą w kuchni tajskiej i chińskiej, bo może być gotowany na różne sposoby, zmieniając swoją konsystencję z gładkiej i miękkiej, na ostrą i chrupiącą.
Tofu jest dobrym źródłem białka i zawiera komplet ośmiu niezbędnych aminokwasów, jak również dostarcza żelazo, wapń, mangan, selen i minerały fosforu. Dodatkowo jest dobrym źródłem magnezu, miedzi, cynku i witaminy B1.
Tofu zawiera fitoestrogeny zwane izoflawonami – to grupa związków chemicznych występujących w produktach roślinnych. Mają one strukturę podobną do żeńskich hormonów estrogennych, a zatem naśladują działanie estrogenu wytwarzanego przez organizm. Naturalnie wiążą się z receptorami estrogenu w komórkach ludzkich, w tym komórek sutka – potencjalnie zmniejszając ryzyko wystąpienia raka sutka.
Ze względu na zawartość fitoestrogenu w soi, wiele kobiet decyduje się wzbogacać dietę o pokarmy bogate w soję, jak tofu, szczególnie gdy wchodzą w okres menopauzy. W tym czasie w organiźmie naturalna produkcja estrogenów zatrzymuje się. Fitoestrogeny działają jak słaby estrogen i mogą pomóc złagodzić objawy menopauzy.
Biorąc pod uwagę jego neutralny smak tofu ma niesamowitą zdolność do przyjmowania wszystkich rodzajów smaków i potraw, dlatego warto poeksperymentować z tofu.