TAJSKI BURGER Z EGZOTYCZNĄ NUTĄ…

Burger z dorszem papayą, mango i sosem z pieczonego czosnku...

sobota, 7 Lipiec 2018

Składniki na 6 porcji:

  • Posiekana cebula szalotka 50g,
  • Posiekana papryczka chili 1 x sztuka,
  • Ocet ryżowy 30g,
  • Sok z limonki 100ml,
  • Cukier trzcinowy 30g,
  • Papaya 2 x sztuka,
  • Zielone mango 1 x sztuka,
  • Świeże liście bazylii 10 x sztuka,
  • Posiekana kolendra 3 x łyżka,
  • Posiekane orzechy nerkowca 40g,
  • Dorsz filet 500g,
  • Oliwa z oliwek 20g,
  • Sól morska,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Bułki pełnoziarniste 6x sztuka,

Sos z pieczonego czosnku:

  • Czosnek 1 x cała główka,
  • Sól, pieprz,
  • Jogurt naturalny gęsty 100g,
  • Sok z cytryny 1 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:1. Przygotować małą miskę i wymieszać w niej: szalotki, chili, ocet, orzechy nerkowca, kolendrę, bazylię, sok z limonki i cukier.
2. Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę.
3. Papayę i mango pokroić na małe kawałki i zalać je wcześniej przygotowanym sosem z chili, następnie przykryć i włożyć do lodówki na około 4 godziny.
4. Rybę umyć, osuszyć i doprawić solą morską i pieprzem.
5. Następnie podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.
Sos:
1. Czosnek owinąć folią aluminiową i piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. Ostudzić czosnek, obrać z łupinek i rozgnieść widelcem.
3. Dodać jogurt naturalny, sok z cytryny pieprz, sól i wymieszać.
Burgery;
1. Bułki przekroić na pół i opiec kilka minut w piekarniku.
2. Dodać sos z czosnku, zamarynowane owoce, zgrillowaną rybę i skropić resztą marynaty z owoców.
3. SMACZNEGO…

Wartość odżywcza w 1 burgerze: Energia: 489,3g,
Białko: 23,6g,
Tłuszcz: 21,8g,
Węglowodany: 50,6g,