SZAKSZUKA Z CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM

sobota, 23 Wrzesień 2017

Masz dosyć kolejnej jajecznicy na śniadanie? Co powiesz na szakszukę? Brzmi dość orientalnie, to prawda. Smakiem nie odbiega od tradycyjnej polskiej jajecznicy z boczkiem.

Bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej, bez nabiału lub dla ludzi, którzy po prostu lubią jajka!

 Czas przygotowania: ok. 10 minut,

Składniki na 1 porcję:

Jajko 100g (2 sztuki rozmiar M),
Cebula ½ sztuki,
Szpinak 25g (1 garść),
Pomidory z puszki lub świeże 120g (pół puszki lub cały pomidor),
Ciecierzyca 60g (3 łyżki),
Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka),
Szczypta soli i pieprzu,
Szczypiorek lub czarnuszka do posypania,

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oliwy.
2. Dodać szpinak, następnie dorzucić pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Wbić jajka i ściąć do pożądanej konsystencji.
3. Posypać szczypiorkiem lub czarnuszką.
4. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kaloryczność: 327 kcal
Białko: 17,7g
Tłuszcze: 21,3g
Węglowodany: 18,9g