SUPERFOOD NA DESER…

Dietetyk Fitnow poleca gwiazdy zdrowej żywności...

poniedziałek, 14 Maj 2018

Len;Nasiona lnu zawierają wiele aktywnie biologicznych związków, zwłaszcza kwasy omega 3 i antyoksydanty. Regulują one działanie układu krwionośnego i stężenie cholesterolu we krwi. Dzięki przeciwutleniaczom (witamina E) wpływają na zmniejszenie odpowiedzi zapalnej, usuwają toksyny z organizmu oraz poprawiają wygląd skóry. Len często stosuje się przy leczeniu zaparć i stanów zapalnych układu pokarmowego. Wszystko z powodu zawartego w nim błonnika, który wpływa na ruchy perystaltyczne oraz działa osłaniająco na śluzówkę jelit.

Składniki na ok 18 porcji:
• 5 daktyli
• 1 szklanka suszonej żurawiny
• 1/3 szklanki kaszy quinoa
• 1/2 szklanki migdałów
• 1/2 szklanki pistacji
• 2 łyżki nasion lnu
• 2 łyżki oleju kokosowego

Polewa:
• około 1 szklanka 60% ciemnej czekolady

Opcjonalne: pokruszone pistacje, orzechy, rodzynki, nasiona słonecznika

Przygotowanie;1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
2. Przygotuj silikonowe formy na kostki lodu.
3. Wypełnij każdą z nich przygotowaną masą do ¾ wysokości formy.
4. Umieścić w zamrażalniku przez 30 minut.
5. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku, umieszczamy szklaną miskę nad garnkiem.
6. Wkładamy czekoladę do środka i roztapiamy w kąpieli wodnej.
7. Wlewamy jedną łyżeczkę czekolady na każdej formy.
8. Dekorujemy pistacjami, rodzynkami lub innymi ulubionymi składniami.
9. Wkładamy do zamrażarki (ok. 1 godz.), a następnie przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze; (1 kostka)
Kcal: 116 kcal Białko: 3,6 g Tłuszcze: 7g Węglowodany: 12,3g