ŚNIADANIE NA SŁODKO…

Kanapki z pastą z ricotty i pieczoną brzoskwinią...

sobota, 8 Wrzesień 2018

Kanapki z pastą z ricotty, świeżymi ziołami i pieczoną brzoskwinią, to kolejny przykład na to, że kanapki nie muszą być nudne. Polecany przez nas przepis doskonale sprawdzi się jako lekki lunch, czy imprezowa przekąska. Dobór składników potrzebnych do przygotowania kanapek nie jest przypadkowy. Ocet balsamiczny, świeże zioła i przyprawy doskonale przełamują słodki smak pieczonej brzoskwini i miodu. Parmezan i ricotta nadają kanapkom włoskiego charakteru, a także dostarczają sporek ilości wapnia.

Bazylia to przyprawa, która nie tylko wzbogaca danie we wspaniały aromat, ale również posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim usprawnia pracę przewodu pokarmowego, a także ma wyjątkowe działanie na nasz układ nerwowy – działa antydepresyjnie i wspomaga zasypianie. Bazylię warto dodawać do potraw zwłaszcza w chłodne jesienne dni, ponieważ rozgrzewa organizm i pomaga obniżać gorączkę związaną z przeziębieniem czy grypą. Zamiast codziennej kanapki z szynką i pomidorem powinieneś spróbować czegoś nowego, ale również prostego w przygotowaniu. Nasze kanapki z pastą z ricotty i pieczoną brzoskwinią to doskonały pomysł, aby w zimne jesienne dni przypomnieć sobie smak lata i włoskiej kuchni.

Składniki na 4 porcje:

Pasta z ricotty:

  • Ser ricotta 250g,
  • Tarty parmezan 15g,
  • Posiekane świeże zioła (tymianek, bazylia) 3 x łyżka,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Pieprz, sól,

Pieczone brzoskwinie:

  • Brzoskwinia 2 x sztuka,
  • Miód 1 x łyżka,
  • Kilka kropel octu balsamicznego,

Dodatki; Pieczywo pełnoziarniste 200g,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wymieszać z miodem oraz octem.
3. Brzoskwinie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 10 minut.
4. Wszystkie składniki na pastę wymieszać i doprawić.
5. Pieczywo stostować i posmarować pastą z ricotty.
6. Na kanapkach ułożyć kawałki brzoskwini, udekorować świeżymi ziołami i doprawić.

Wartość odżywcza w 1 kanapce:Energia: 254,5kcal,
Białko: 10,1g,
Tłuszcz: 9,4g,
Węglowodany: 34,3g,