SŁODKI LUNCH – WRAP Z MASŁEM ORZECHOWYM…

Pożywny posiłek na chłodne dni...

sobota, 21 Styczeń 2017

Zdarzyło się Wam przygotować więcej pełnoziarnistych tortilli i nie mieliście już pomysłu z czym można je zjeść? Spróbujcie wrapów z masłem orzechowym i owocami. Banalnie szybki, smaczny i wegański pomysł na śniadanie, lunch lub awaryjny posiłek w zabiegany dzień.

Masło orzechowe…Masło orzechowe to element diety większości aktywnych osób. Zdrowe, smaczne, dostarcza wielu cennych składników, w tym białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo ważne jest, by wybierać tylko te produkty, które zawierają jak najwięcej orzechów i nie są doprawiane solą i cukrem. Jedne z badań pokazały, że spożywanie masła orzechowego 5 razy w tygodniu zmniejsza o połowę ryzyko zawału serca. Najlepiej przygotować masło samodzielnie.

Winogrona…Słyszeliście o cudownym działaniu czerwonego wina? Poprawia zdrowie, wydłuża życie, chroni przed nowotworami. A wszystko to dzięki zawartym w pestkach, skórkach i szypułkach winogron związkom. Jedne z nich to flawonoidy. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które razem z witaminą A i C zwalczają reaktywne formy tlenu w organiźmie i chronią przed procesami starzenia i uszkodzeniami DNA w komórkach. Druga grupa substancji zawartych w winogronach to polifenole. Wiele badań udowodniło, że zapobiegają one uszkodzeniom organów związanych między innymi ze złą dietą.
Teraz sięgnijcie po przygotowaną wcześniej pełnoziarnistą tortillę, przygotujcie pozostałe składniki i zwińcie zdrowego wrapa!