SŁODKA ODMIANA…

Sałatka z owocami i tuńczykiem w słodkim sosie winegret...

środa, 16 Maj 2018

Składniki na 1 porcję:

  • Tuńczyk w sosie własnym 60g,
  • Jagody 50g,
  • Truskawki 50g,
  • Świeże liście szpinaku 1 x garść,
  • Cebula czerwona ¼ x sztuka,
  • Rukola 1 x garść,
  • Pestki słonecznika 10g,
  • Pieczywo pełnoziarniste 40g,
  • Zioła prowansalskie,
  • Dressing: oliwa z oliwek 30g (3x łyżka), ocet balsamiczny (kilka kropel), sok z cytryny(kilka kropel), musztarda 3g, miód 3g, pieprz, sól morska.

Sposób przygotowania:1. Rukolę i szpinak umyć i osuszyć.
2. Owoce umyć, truskawki pokroić na ćwiartki.
3. Cebulę posiekać w cienkie piórka.
4. Tuńczyka odcedzić z zalewy i pokroić na małe kawałki.
5. Pestki słonecznika uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
6. Wymieszać wszystkie składniki na sałatkę (poza pestkami).
7. Polać dressingiem i posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Dressing: wszystkie składniki na dressing wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki.
Pieczywo skropić oliwą i ziołami prowansalskimi, włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika i opiec.
Sałatkę spożywać z grzanką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 562kcal,
Białko: 22,8g,
Tłuszcz: 37,8g,
Węglowodany: 38,4g,