ROZGRZEWAJACY KREM Z CEBULI

wtorek, 24 Październik 2017

Cudze chwalicie swego nie znacie- to powiedzenie bardzo pasuje mi do cebuli. Jest ona uważana za pospolite warzywo i niezbyt doceniana. A szkoda, bo wykazuje ona wyjątkowe właściwości prozdrowotne, z których szczególne korzyści powinieneś czerpać właśnie teraz - jesienią i zimą.

 Cebula…
– wykazuje działanie anty-agregacyjne (zapobiega zlepianiu się krwinek i tworzeniu zakrzepów),
– działa przeciwmiażdżycowo i chroni przed chorobami układy krążenia,
– związku siarki w niej zawarte wykazują działanie przeciwzapalne i hamują rozwój infekcji.

Dzisiejsza propozycja na wykorzystanie cebuli to zupa krem z grzanką.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki na 2 duże porcję:
cebula ½ kg,
olej rzepakowy 2 x łyżka,
białe wino wytrwane ½ x lampka,
chudy rosół 0,5l,
sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka w proszku,
ziemniak 1 x duża sztuka, marchewka 1 x sztuka,
czosnek 1 x ząbek,
posiekana natka pietruszki 2 x łyżka,
jogurt naturalny 50g,
grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 80g.

Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać.
2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz czosnek.
3. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka.
4. Doprawić i chwilę podsmażać.
5. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
6. Zdjąć z ognia i zblendować zupę na gładki krem.
7. Spożywać z grzanką z pieczywa i posiekaną natką pietruszki.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 380kcal
Białko: 15g
Tłuszcz: 11g
Węglowodany: 51g