PYSZNE CIACHA – IDEALNE DO KAWY…

Przepis na ciastka z kawałkami czekolady...

sobota, 14 Lipiec 2018

Uwielbiam ciastka z kawałkami czekolady. Próbowałem już wielu przepisów z internetu, ale wszystkie po upieczeniu były suche i do niczego! Czy istnieje jakiś sposób na upieczenie wysoko proteinowych, pozbawionych zbyt dużej ilości cukru ciastek, które będą dobre w smaku? Oczywiście, że tak!

Orzechy brazylijskie…Możliwe, że tych orzechów nigdy nie próbowaliście. To jeden z większych rodzajów – mięsisty kąsek pełen selenu. Ten wartościowy składnik odżywczy potrzebny jest ludzkiemu ciału w niewielkich ilościach, a pozyskać go można jedynie z pożywienia. Selen to potężny antyoksydant, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wspiera funkcjonowanie tarczycy.

Czekolada…Ciemna czekolada jest pyszna, ale czy wiesz również, że jest bardzo zdrowa? Zazwyczaj doceniana przez koneserów jest jedną z najbardziej wartościowych czekolad. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych, a także potas, cynk, magnez i żelazo. Pamiętajmy jednak, że nie każda ciemna czekolada jest taka sama. Staraj się kupować jak najbardziej naturalną, zawierającą co najmniej 70% czystego kakao i zwracaj uwagę na ilość kalorii, cukru, olejów i wszystkich innych dodatkowych składników.

Jajka…Jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko z wzorcowym składem aminokwasów i zawartością wielu składników mineralnych. Najważniejsze z nich to wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Elementy te są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a ich formy występujące w jaju są łatwo przyswajalne.

Ciateczka… By zrobić wspaniałą porcję ciasteczek proteinowych musisz pamiętać o trzech ważnych rzeczach:
1. Upewnij się, że w cieście nie znajduje się więcej niż 1/8 proszku proteinowego, zwłaszcza jeśli używasz serwatki. Inaczej serwatka się zetnie, a ciasteczka będą gumiaste, przypominające chleb.
2. Musisz dodać jakiś tłuszcz do ciasta. Żółtko jaj, masło orzechowe, masło kokosowe – wszystkie są dobre.
3. Orzechy i wiórki kokosowe są wspaniałym sposobem na dodanie chrupkości i smaku, bez używania cukru lub węglowodanów.
Nie są to wszystkie wskazówki dotyczące pieczenia ciastek, ale myślę, że warto je zapamiętać…