PROTEINOWA PIZZA Z SEROWYMI BRZEGAMI I ZIOŁOWYM SPODEM

sobota, 10 Marzec 2018

Pizza jako posiłek po treningowy? Jak najbardziej, pod warunkiem, że będzie to proteinowa pizza według przepisu FitNOW!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:

jajko 1 x sztuka,
świeża posiekana bazylia 1 x łyżka,
świeży rozmaryn 1 x łyżeczka,
świeże oregano 1 x łyżeczka,
świeżo mielony pieprz ¼ x łyżeczka,
sól morska ¼ x łyżeczka,
mąka pszenna 80g,
odżywka białkowa (bezsmakowa) 40g,
proszek do pieczenia ¼ x łyżeczka,
mozzarella 1 x kulka.

Wykończenie:

sos z pomidorów 80g,
szynka parmeńska 30g,
tarty cheddar 2 x łyżka,
pomidory koktajlowe 6 szt. e
rukola 5g.

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
2. Umyte zioła drobno pokroić.
3. W blenderze zmiksować wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem mozzarelli.
4. Na blaszce do pieczenia wyłóż pergamin i rozpłaszcz ciasto uzyskując okrągły kształt.
5. Mozzarellę pokrój na małe kawałki i ułóż na zewnętrznej części ciasta.
6. Zawiń boki pizzy z mozzarellą.
7. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
8. Podpieczone ciasto posmaruj sosem, połóż kawałki szynki oraz przekrojone pomidory i posyp serem. Wstaw do pieca na 5 minut.
9. Przed spożyciem posyp świeżą rukolą.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 472kcal
Białko: 40,2g
Tłuszcz: 19g
Węglowodany: 33g