PORANNY ENERGETYK…

Pudding z chia, daktylami i malinami...

środa, 10 Sierpień 2016

Dlaczego pudding na śniadanie to dobry pomysł? Może dlatego, że smakuje tak jak wygląda - czyli idealnie! Pudding z chia dobrze sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie jak i na lekki smaczny deser...

Do przygotowania potrawy wykorzystaliśmy składniki, które nie zawierają laktozy ani glutenu, więc danie jest dobrze tolerowane przez osoby uczulone na te składniki (Jeżeli jednak chcesz wykorzystać tradycyjne mleko krowie lub np. płatki owsiane to pudding również będzie smakował bardzo dobrze).
Nasiona chia dostarczają sporej dawki składników odżywczych i cennych dla naszego zdrowia pierwiastków. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, wapnia, magnezu i fosforu. Warto również dodać, że zawierają spore ilości witamin z grupy B i cynku. Nasiona chia są wyjątkowe z uwagi na fakt, iż wystarczy spożyć 1 porcję (około 2 łyżki) nasion dziennie, aby dostarczyć sporej ilości niezbędnych składników odżywczych. Na przykład: jedna porcja nasion chia pokrywa około 30% zalecanego dziennego spożycia magnezu!

Składniki na 2 porcje:

  • Mleko migdałowe 2 x szklanka,
  • Maliny ½ x szklanka,
  • Truskawki ½ x szklanka,
  • Daktyle (bez pestek) 10 sztuk,
  • Kakao naturalne w proszku ¼ x szklanka,
  • Ekstrakt waniliowy 1 x łyżeczka,
  • Szczypta soli morskiej,
  • Nasiona chia 5 x łyżka,
  • Schłodzony jogurt naturalny bez laktozy ½ x szklanka,
  • Ulubione płatki zbożowe( np. jaglane) 2 x łyżka

W razie braku dostępności daktyli w sklepach, można wykorzystać inne owoce np. żurawinę zachowując tą samą masę produktu.

Sposób przygotowania:1. W dużej misce wymieszać: mleko, daktyle, kakao, wanilię i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Do masy dodać nasiona chia i wymieszać, a następnie odstawić na bok na pół godziny (mieszać co 10 minut).
3. Po tym czasie otrzymaną masę przelać do wysokich szklanek.
4. Jogurt zmiksować z malinami i truskawkami i wylać na ciemna warstwę z chia.
5. W zależności od upodobań można stworzyć dwie warstwy lub nakładać na przemian.
6. Całość posypać płatkami zbożowymi.
7. Pudding można spożywać od razu, lub przechowywać pod przykryciem w lodówce do 2 dni.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 436 kcal,
Białko: 14,4g,
Tłuszcz: 15,3g,
Węglowodany: 63g,