POEZJA NA TALERZU…

Kanapki z cukinią serem i truskawkami...

poniedziałek, 28 Maj 2018

To, że kanapki nie muszą być nudne pokazywaliśmy Wam już nie raz. Po raz kolejny chcielibyśmy przełamać standardowy schemat, w którym na kromkę pieczywa kładziemy plaster sera i pomidor. Oczywiście nie ma nic złego w takim połączeniu składników. Jednak w lecie dostępność świeżych warzyw i owoców powinna zachęcić nas do małych urozmaiceń. Jako lunch lub na śniadanie proponujemy Wam kanapki z placuszkiem z cukinii, serem, truskawkami i świeżą melisą.

Melissa to roślina, które nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim znane jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Melisa działa wyciszająco i tonizująco na układ nerwowy, dlatego z jej właściwości skorzystają szczególnie osoby, które skarżą się na przewlekłe zmęczenie i spadek nastroju. Dodatkowo, melisa wykazuje działanie wspomagające wydzielanie soków żołądkowych, przez co jest idealnym sposobem na łagodzenie dyskomfortu trawiennego po ciężkostrawnych posiłkach. Liczne badania potwierdziły również, ze melisa wzmacnia organizm przed infekcjami i działa przeciwwirusowo.
Kanapka z serem, placuszkami z cukinii i melisą to pełnowartościowy posiłek, który idealnie odnajdzie się w Twoim menu, zwłaszcza jeżeli nie boisz się ciekawych połączeń smakowych i jesteś osobą aktywną fizycznie.

Składniki na 2 porcje:

  • Pieczywo pełnoziarniste 4 x kromka,
  • Cukinia starta na dużych oczkach 300g,
  • sól morska,
  • Tarty ser cheddar 40g,
  • 2 jajka,
  • Melisa posiekana 4 listki,
  • Mąka pszenna 2 x łyżka,
  • Oliwa z oliwek 20g,
  • Garść rukoli,
  • Ser cheddar w plastrach 2 x plaster,
  • 5 truskawek umytych i przeciętych na pół,
  • Pieprz,
  • Cebula dymka posiekana 1 x łyżka,

Sposób przygotowania:
Przygotowanie placuszków z cukinii:
1. W dużej misce wymieszać odsączoną z nadmiaru wody, startą cukinię i pół łyżeczki soli.
2. Dodać cebulę dymkę, starty ser, posiekaną melisę, pieprz i mąkę a następnie wymieszać za pomocą dużej łyżki.
3. Z otrzymanego ciasta z cukinii uformować kotleciki, a następnie usmażyć je na patelni posmarowanej oliwą. 4. Placuszki obsmażać po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.
5. Placuszki zdjąć z patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
6. Na pieczywie położyć trochę rukoli, plaster sera i placuszek z cukinii.
7. Dodać przekrojone na połówki truskawki.
8. Doprawić pieprzem i dodać świeże liście melisy, a następnie przykryć drugą kromka pieczywa.
9. SMACZNEGO!

Kanapki smakują najlepiej gdy stostujesz pieczywo przed przygotowaniem!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 578,5kcal,
Białko: 25,3g,
Tłuszcz: 30,3g,
Węglowodany: 53,1g,