PODPŁOMYKI Z OWOCAMI LATA…

Domowe podpłomyki z owocem khaki, marakują, twarogiem, orzechami laskowymi i truskawkami.

piątek, 19 Maj 2017

Już od tysięcy lat nasi przodkowie wypiekali podpłomyki - placki przypominające małe chlebki. Zwykle dodawano do nich zioła np. czarnuszkę i podawano jako substytut pieczywa. Postanowiliśmy jednak przygotować podpłomyki niecko inaczej. W polecanym przez nas przepisie znajdziecie połączenie tradycyjnego podpłomyka z egzotycznymi owocami, twarogiem i kruszonką. 

Farsz na bazie twarogu dostarczy pełnowartościowego białka, a orzechy laskowe wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Polecany przez nas podpłomyk stanowi pełnowartościowy posiłek, który odnajdzie się zarówno w roli deseru jak i śniadania na słodko.

Składniki na 10 porcji:
Ciasto:

  • Mleko 0,5% 250ml,
  • Woda ¼ x szklanka,
  • Cukier 10g (1 x łyżka),
  • Suche drożdże 14g,
  • Mąka pszenna 3 i 1/3 x szklanka,
  • Sól ½ x łyżeczka,
  • Proszek do pieczenia ½ x łyżeczka,
  • Soda oczyszczona 1 x łyżeczka,
  • Wrząca woda 3 x łyżka,
  • Oliwa z oliwek 30g,

Pozostałe składniki:

  • Owoc khaki 1 x sztuka,
  • Twaróg kremowy naturalny 200ml,
  • Marakuja 1 x sztuka,
  • Sok z cytryny 2 x łyżka,
  • Cukier puder ¾ x szklanka,
  • 2 jajka i 2 żółtka,
  • 100g masła,

Kruszonka;

  • Posiekane orzechy laskowe 50g,
  • Cukier puder 3 x łyżka,
  • Mąka 4 x łyżka,
  • Masło zimne 3 x łyżka,
  • Świeże truskawki 100g,