PIKANTNE CHILLI Z PIWEM…

Wołowina duszona w sosie pomidorowo - piwnym...

środa, 9 Listopad 2016

Jeżeli jesteś miłośnikiem pikantnych dań i nieszablonowych połączeń smakowych to prezentowana przez nas potrawa jest właśnie dla Ciebie! Pikantna wołowina duszona w sosie pomidorowo- piwnym, to doskonały pomysł na treściwy i sycący lunch lub kolację.

Danie sprawdzi się również bardzo dobrze jeśli właśnie rozpocząłeś „redukcję „- dlaczego?- To zasługa pikantnych papryczek chili. Odpowiedzialna za odczuwanie ostrości w papryczkach kapsaicyna, nasila termogenezę (produkcję ciepła) oraz rozpad komórek tłuszczowych. Dzięki temu, włączenie chili do codziennego menu, ułatwi Ci proces odchudzania.
Z powyższych składników, możesz przygotować 8 większych lub 10 mniejszych porcji.

Składniki na 8 porcji:

  • Oliwa z oliwek 2 x łyżka,
  • Sól morska 2 x łyżeczka,
  • Pieprz 1 x łyżeczka,
  • Wołowina mielona 600g,
  • Kiełbasa włoska 200g,
  • Cebula czerwona pokrojona w kostkę 1 x sztuka,
  • Papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 x sztuka,
  • Papryka żółta posiekana w kostkę 1 x sztuka,
  • Papryczka chili 1 x sztuka,
  • Czosnek 4 x ząbek,
  • Pomidory z puszki 1 x duża puszka,
  • Chili w proszku 1 x łyżeczka,
  • Oregano suszone 1 x łyżka,
  • Papryka ostra 2 x łyżeczka,
  • Cynamon ½ x łyżeczka,
  • Fasolka konserwowa 200g,
  • Płatki chili ¼ x łyżeczka,
  • Piwo 150 ml (dowolne ulubione),
  • Pomidory bez skóry 3 x sztuka,
  • Syrop klonowy 4 x łyżka,

Dodatki: Parmezan tarty 40g, Posiekana świeża kolendra 2 x łyżka,

Sposób przygotowania:1. W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę.
2. Wołowinę i pokrojoną w kostkę kiełbaskę doprawić solą i pieprzem.
3. Do garnka dodać wołowinę i kiełbaskę i podsmażać aż mięso zbrązowieje.
4. Gdy mięso będzie usmażone, wyjąć je przy pomocy łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
5. Pod garnkiem zmniejszyć ogień.
6. Do garnka dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek, a następnie chwilę podsmażać.
7. Do warzyw dodać pomidory z puszki, chili w proszku, oregano, paprykę, cynamon i płatki chili.
8. Dusić wszystkie składniki około 5 minut,  a następnie dodać wołowinę i kiełbaskę.
9. Do składników w garnku stopniowo dodać piwo i dusić chwilę.
10. Dodać również fasolkę, pomidory pokrojone na kawałki i syrop klonowy.
11. Wszystkie składniki gotować przez około 40 minut.
12. Danie świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem.
13. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 650,1 kcal,
Białko: 42,9g,
Tłuszcz: 38,3g,
Węglowodany: 30,1g,