PIECZONY BAKŁAŻAN Z FIGAMI…

PIECZONY BAKŁAŻAN Z FIGAMI…

PIECZONY BAKŁAŻAN Z FIGAMI… 300 450 FitNow - treningi personalne

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży bakłażan
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 pora
  • 2 świeże figi
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Przetnij bakłażana na pół, a następnie natnij go wzdłuż uważając, by nie przeciąć skórki.
  • Posmaruj połówki bakłażana 1 łyżeczką oliwy, sprasowanym czosnkiem i oprósz solą.
  • Umieść połówki bakłażana skórką do dołu na blaszce wyłożonej pergaminem lub macie silikonowej i wstaw do piekarnika na 30 minut.
  • Pokrój pomidorki na połówki, pora na cienkie krążki, figi na ósemki, mozzarellę na plasterki.
  • Rozgrzej na patelni pozostałą oliwę, dodaj pomidorki i pora, duś ok. 3-5 minuty.
  • Wyciągnij warzywa z patelni i odstaw je na bok.
  • Dodaj na patelnię ocet balsamiczny i cukier, podgrzewaj do uzyskania syropu.
  • Wyciągnij upieczonego bakłażana, poukładaj na nim plasterki mozzarelli, pomidory, pora, figi, przyprawy i wstaw ponownie do piekarnika.
  • Piecz 8-10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Gotowego bakłażana skrop przygotowanym syropem balsamicznym, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 203,3 kcal
Białka: 10,1 g
Tłuszcze: 9,1 g
Węglowodany: 25,4 g