PIECZONY BAKŁAŻAN Z FIGAMI…

Kolorowo i super - zdrowo...

niedziela, 13 Grudzień 2015

Faszerowane, zapiekane warzywa to świetne rozwiązanie na obiad czy kolację. Zestawienie różnych gatunków to nie tylko smaczne i estetyczne danie, ale siła witamin pomagająca utrzymać zdrowie i poprawić kondycję.  

Bakłażan…Podstawa zapiekanki, czyli bakłażan to źródło takich minerałów jak potas, magnez i wapń. Te trzy pierwiastki odpowiadają za prawidłowe skurcze i rozkurcze mięśni. Ich niedobór może objawiać się bolesnymi kurczami, słabszą wytrzymałością i szybszym odczuwaniem zmęczenia. W konsekwencji trening jest wykonany mniej efektywnie, a i rezultaty są słabsze. Bakłażany zawierają sporo substancji o działaniu antynowotworowym i oczyszczającym, dlatego śmiało można go polecić osobom osłabionym, przeziębionym i chorym.

Por…Por to warzywo dość rzadko u nas używane. Najczęściej jest dodatkiem do zup i sałatek. Warto jednak zwiększyć ilość pora w diecie z kilku powodów. Po pierwsze wspomaga produkcję glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta, potrzebnego nie tylko do zachowania młodości na dłużej, ale także jako pierwszy niweluje stres oksydacyjny wywołany aktywnością fizyczną. Poza tym zawiera również witaminę C, A, E, B1, B2, PP, składniki mineralne jak wapń, fosfor, potas, sód, żelazo i siarkę. Ma w sobie flawonoidy i polifenole obniżające ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego. Foliany regulują poziom homocysteiny we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Figi…Bardzo często mówi się o zapewnieniu odpowiedniej ilości wapnia w diecie, ale prawie nigdy nie wspomina się, że trzeba zwracać równocześnie uwagę na jego stosunek do fosforu. Figi jako bogate źródło wapnia pozwalają na uzyskanie prawidłowej równowagi pomiedzy wapniem, a fosforem. Wtedy dopiero każdy pierwiastek jest przyswajany w odpowiedniej ilości, a posiłek staje się zbilansowany.

Najlepsze w tym daniu jest to, że te zdrowe składniki są otoczone miękką, rozpływającą się mozzarellą…