PIECZONA RYBA…

Łosoś pieczony w sosie z pomidorów i bazylii...

sobota, 1 Październik 2016

Łosoś to ryba, która nawet podana saute jest niezwykle smaczna. Dzisiaj jednak, proponujemy Wam bardzo prosty przepis na łososia zapiekanego w dojrzałych pomidorach z bazylią. To co najlepsze w kuchni często kryje się w prostych i sprawdzonych połączeniach smakowych. Każdy z nas zapewne dobrze wie, że ryby powinny gościć w diecie wszystkich, bez względu na wiek płeć i inne okoliczności.

Zawarte w nich kwasy Omega 3 wspomagają pracę układu krążenia, działają przeciwzapalnie i hamują proces starzenia naszego organizmu. To właśnie tłuste ryby morskie takie jak łosoś mają ich najwięcej. Sos na bazie bazylii i pomidorów to również źródło cennych dla naszego zdrowia substancji. Likopen zawarty w pomidorach ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Bazylia, to bardzo aromatyczna włoska przyprawa, która razem z oliwą z oliwek i pomidorami tworzy idealne połączenie smakowe. Jednak warto pamiętać, że bazylia to nie tylko wspaniały aromat i smak ale także wartościowy pod względem właściwości zdrowotnych składnik diety. Okazuje się że, bazylia wykazuje działanie hipoglikemizujące – czyli w uproszczeniu mówiąc może wspomagać obniżanie za wysokiego poziomu „cukru we krwi”. Jest to cenna informacja, dla wszystkich osób chorujących na cukrzycę, ale i nie tylko. Substancje aktywne zawarte w bazylii mogą przynieść wiele korzyści wszystkim pragnącym poprawić estetykę sylwetki, ze względu na fakt iż wpływają korzystnie na poprawę wrażliwości insulinowej.
Aby prezentowane przez nas danie było kompletne pod względem składników odżywczych i nadawało się jako lunch lub kolacja to koniecznie pamiętaj, aby spożyć dodatkowo także kaszę i porcję świeżych warzyw w postaci ulubionej sałatki.

Składniki na 4 porcje:

  • Filet z łososia 400g,
  • Oliwa z oliwek 15g,
  • Sól 1 x szczypta,
  • Świeżo mielony pieprz ½ x łyżeczka,

Sos z pomidorów:

  • Duże dojrzałe pomidory 3 x sztuka,
  • Posiekana świeża bazylia 3 x łyżka,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Szalotka posiekana 1 x łyżka,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki: kasza pęczak 150g lub soczewica,


Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2. Umyte i osuszone filety z łososia skropić oliwą i posypać przyprawami.
3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć kawałki łososia skórą w dół.
4. Rybę piec przez około 8 minut.
5. Pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
6. Tak przygotowaną mieszanką z pomidorów i przypraw polać rybę i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
7. Pieczonego łososia spożywać z ugotowaną kaszą i dowolną ulubioną surówką ze świeżych warzyw.

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 506kcal,
Białko: 48,6g,
Tłuszcz: 19,1g,
Węglowodany: 26,6g,