PEŁNOZIARNISTA TORTILLA…

Wygodna propozycja na lunch czy kolację...

poniedziałek, 25 Kwiecień 2016

Pszenne tortille są niewiarygodnie wygodnym rozwiązaniem na szybki lunch czy kolację. Zamiast głowić się, jak przygotować smaczny posiłek do pracy po prostu zawiń dowolny farsz w zdrową, pełnoziarnistą torillę lub przygotuj zapiekaną wersję...

Zdrowa wersja…Tortille w kuchni hiszpańskiej przypominają bardziej nasze omlety z warzywami, ale w kuchni meksykańskiej to cienkie, kukurydziane lub pszenne placki. Pierwotne ciasto było wyrabiane z mąki kukurydzianej i wody, a z czasem zaczęto wykorzystywać również pszenicę. Na całym świecie wrapy z tortilli są powszechne i można je spotkać w rodzimym Meksyku, a także Singapurze, Norwegii czy Turcji.

U nas kojarzy się raczej z daniami typu fast-food, mocno przetworzonymi produktami, które eliminujemy z diety przez ilość dodatków i białej mąki. Jednak domowa, samodzielnie przygotowana tortilla z pełnoziarnistej mąki to już coś innego. Ilość poszczególnych składników jest pod kontrolą, ich jakość jest jak najlepsza i ma się pewność, że nic zbędnego tam nie dołożono.

Główny składnik – mąka… Wiele osób rezygnuje ze stosowania mąki, bo boi się o linię, wagę, rzeźbę. Węglowodany złożone zawarte w mące pełnoziarnistej są potrzebne do zdrowego funkcjonowania. Wysoka zawartość błonnika, bo aż 8,9 g w 100 g, dba o prawidłową pracę układu pokarmowego i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Niezbędne składniki mineralne jak magnez, żelazo, cynk, czy mangan pomagają utrzymać równowagę w organiźmie.
Może się wydawać, że przygotowanie domowej tortilli to czasochłonne zajęcie, ale przygotowuje się zawsze większe porcje, by starczyło na kilka posiłków. Dużą role odgrywa wprawa i praktyka, poza tym wałkowanie można uznać za dodatkowy ruch.