ORIENTALNA ZUPA INSTANT…

Szybko, zdrowo, smacznie...

środa, 11 Kwiecień 2018

Składniki na 1 porcję:

  • 35 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka alg morskich
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka siekanej, świeżej kolendry
  • Sok z cytryny lub limonki do smaku
  • Świeże chili (opcjonalnie)

1 duża garść surowych lub lekko ugotowanych warzyw, np.:

  • 6 zielonych fasolek
  • 1-2 pieczarki
  • 1-2 liście kapusty
  • 1 szczypiorek z dymką
  • 3 różyczki brokułów
  • 2 plasterki papryki

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  • Pokrój fasolkę, pieczarki, kapustę, szczypiorek i dymkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki w słoiku i trzymaj w lodówce, póki nie zechcesz zjeść zupy.
  • Zagotuj wodę w czajniku, gdy będziesz gotowy na zupę i odczekaj chwilę, by woda się uspokoiła.
  • Wlej do słoika wodę zostawiając ok. 2 cm pustego miejsca od krawędzi.
  • Przemieszaj zawartość słoika i odstaw na 5 minut.
  • Po upływie 5 minut wymieszaj ponownie zupę, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 206,5 kcal
Białka: 9,1 g
Tłuszcze: 1,9 g
Węglowodany: 39,9 g

Uwagi:
Równie dobrze spisze się makaron z wodorostów lub sojowy.