MUS CZEKOLADOWY

Bez Czekolady

czwartek, 4 Maj 2017

 Mus czekoladowy wcale nie musi kojarzyć się z wysokokalorycznym deserem. Jeżeli trochę pokombinujesz ze składnikami, śmietanę i czekoladę zamienisz na kakao i awokado, to otrzymasz „fit” wersję tego popularnego deseru.

 Ciężko przecenić awokado. Jest niewątpliwie bardzo cennym składnikiem diety, zwłaszcza osób aktywnych. Stanowi cenne źródło: witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, witaminy C, beta–karotenu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Wysoka wartość energetyczna awokado wynika ze sporej zawartości tłuszczu w tym owocu. Jednak tłuszcz ten to głównie kwasy tłuszczowe nienasycone (a w tym także cenne Omega-3).
Może zamiast kupować sztuczne suplementy witaminowe warto włączyć do diety awokado? Czekoladowy mus z awokado to połączenie zdrowego i smacznego w jednym!

czas przygotowania: 15 minut, 

Składniki na 4 porcje:

Dojrzałe awokado 2 x sztuka,
Miód 4 x łyżka,
Kakao naturalne 40g (4 x łyżka),
Olej kokosowy 2 x łyżka,
Ekstrakt waniliowy 1 x łyżeczka,
Nasiona Chia 20g (2 x łyżka),
Orzechy włoskie posiekane 20g (2 x łyżka).

Sposób przygotowania:

1. Wydrążyć miąższ z awokado i rozdrobnić widelcem.
2. Do awokado dodać wszystkie wymienione składniki i wymieszać łyżką do połączenia.
3. Składniki zmiksować na gładki mus i przełożyć do 4 kubeczków.
4. Tak przygotowany mus przełożyć do lodówki na 30 minut.
5. Przed podaniem mus posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 337,3kcal,
Białko: 5,5g,
Tłuszcz: 25,1g,
Węglowodany: 20,7g.