MINI LASAGNE…

Mini lasagne z mięsem, warzywami i sosem z 2 serów...

wtorek, 25 Październik 2016

Dzisiejsza propozycja to mini lasagne zapieczone z mięsem, warzywami i sosem z mascarpone i parmezanu. To niezwykle smaczna i bardzo odżywcza propozycja lunchu, kolacji lub dania na imprezowy stół. Przepis ten, stanowi modyfikację klasycznej włoskiej lasagne z pomidorami, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Klasyczny sos beszamelowy, zastąpiliśmy kombinacją jogurtu, przypraw i serów, które poza wspaniałym smakiem wzbogacają danie w cenne składniki odżywcze.

Parmezan, to bardzo cenny składnik diety zwłaszcza osób aktywnych fizycznie, chociaż nie wszystkim kojarzy się on z produktem „fit”. Istnieje co najmniej kilka powodów dla których warto włączyć go do swojego codziennego menu. Największą zaletą parmezanu jest ogromna ilość wapnia (1380mg na 100g produktu), składnika niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni i kształtowania pięknej sylwetki. Obecnie wiele osób ogranicza nabiał przez co obserwuje się wśród nich niedobory wapnia. Tymczasem niewielki dodatek parmezanu np. do mięsa czy zapiekanek warzywnych może rozwiązać ten problem. Dodatkowo parmezan w porównaniu np. ze zwykłym twarogiem posiada korzystny stosunek wapnia do fosforu. Jest to to istotny walor, gdyż problemem dzisiejszych diet fitnesowych i kulturystycznych jest zbyt niska podaż wapnia, a zbyt wysoka fosforu. Ponadto ten niezwykły i smaczny ser bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę E i D.
Przygotuj ten pyszny przepis np. na lunch lub kolację. Pamiętaj o dodatkowej porcji świeżych warzyw w postaci dowolnej ulubionej surówki.

Składniki na 6 porcji:

  • 12 kawałków podgotowanego makaronu lasagne,
  • Chuda mielona wołowina lub mięso z piersi indyka 500g,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 2 marchewki pokrojone w drobną kostkę,
  • 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane,
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 6 pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • ½ szklanki rosołu,
  • 2 liście laurowe,
  • Zioła prowansalskie 1 x łyżka,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz,

Sos:

  • Ser mascarpone 100g,
  • Szklanka jogurtu naturalnego,
  • 70g drobno startego parmezanu,
  • Oregano i bazylia,

Dodatkowo: 6 małych foremek do mini tarty lub muffinek,

Sposób przygotowania:1. W dużym garnku podsmażyć mięso mielone aż zbrązowieje.
2. Wyjąć z garnka i odstawić.
3. W tym samym garnku, podsmażyć cebulę, marchew, seler i czosnek, aż warzywa zmiękną.
4. Do garnka dodać również podsmażone mięso, rosół, liście laurowe i pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
5. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
7. Nasmarować oliwą foremki na mini tarty.
8. Wszystkie składniki na sos połączyć, wymieszać i odstawić na bok.
9. Do każdej z foremek włożyć na dno dwa kawałki makaronu lasagne.
10. Na makaronie umieścić 2-3 łyżki sosu mięsnego i po 1 łyżce sosu serowego.
11. Wierzch posypać ziołami.
12. Piec przez 15-20 minut.
13. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 331kcal,
Białko: 25,3g,
Tłuszcz: 15,2g,
Węglowodany: 22,1g,