ŁATWE I SZYBKIE DOMOWE PESTO NA 3 SPOSOBY

sobota, 16 Wrzesień 2017

 Kto chociaż raz odwiedził prawdziwą włoską trattorię ten wie, jak wspaniale smakuje makaron z zielonym sosem pesto! Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten smak, to koniecznie przygotuj pesto samodzielnie w domu! Taki sos, to nie tylko dodatek do makaronu. Możesz smarować nim pieczywo, doprawiać kaszę czy ryż.

 Poniżej propozycję sosów pesto w 3 wariantach smakowych Każdy z nich wyróżnia się wyjątkowymi walorami prozdrowotnymi…

1. Zielone pesto z rukoli

Rukola…
– bogactwo witamin: A, C, kwasu foliowego i witaminy K,
-skarbnica cennych składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu,
– wzbogaca smak dodając przyjemnej ostrości, a przy tym jest praktycznie bezkaloryczna. W 100g rukoli znajdziesz zaledwie 25kcal!

Składniki na 5 porcji:

Pół opakowania rukoli,
Nasiona słonecznika ½ x szklanka,
Oliwa z oliwek extra virgin ¼ x szklanka,
Sól ½ x łyżeczka,
Miód ½ x łyżeczka,
Czosnek 2 x ząbek,

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obrać i posikać.
2. W blenderze umieścić rukole i zmiksować na zieloną papkę.
3. Do rukoli dodać wszystkie wymienione składniki i zmiksować na gładki sos.
4. Sos przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
5. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji pesto z rukoli:

Energia:182kcal,
Białko: 2,3g,
Tłuszcz: 18,4g,
Węglowodany: 3,6g,