KULKOWY RAJ…

Zdrowa, wysokobiałkowa przekąska po treningu...

poniedziałek, 5 Marzec 2018

Nie masz pomysłu na zdrową i wysokobiałkową przekąskę po treningu, która dostarczy Ci energii i uzupełni utracone podczas ciężkiego wysiłku białko? Przygotuj kulki proteinowe z dużą zawartością składników mineralnych i błonnika. Bazę naszych kulek stanowią płatki jaglane i orzechy, a także odżywka białkowa o smaku czekoladowym. Warto podkreślić, że przekąska ta nie zawiera glutenu i laktozy - jest doskonałym pomysłem dla wszystkich którzy nie tolerują tych składników.

Kakao…Kakao w diecie to recepta na długowieczność! Przeciwutleniacze w nim obecne działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo i odmładzająco. Właściwości antyoksydacyjne kakao są szczególnie przydatne w sporcie, gdzie organizm narażony jest na sporą dawkę wolnych rodników tlenowych uszkadzających zdrowe tkanki. Kakao to również bardzo dobre źródło magnezu, żelaza, chromu i cynku. Jest doskonałym dodatkiem do przekąsek po- treningowych ponieważ świetnie pobudza, wspomaga koncentrację i ogranicza uczucie zmęczenia po wymagającym treningu.

Orzechy włoskie…Ciężko jest przecenić właściwości prozdrowotne orzechów włoskich. W czasopismach branżowych pojawiają się coraz to nowsze badania na temat ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Nie należy „ bać” się, że orzechy są tuczące i zaburzą bilans kaloryczny diety (jeżeli nie przekroczymy dziennej dawki orzechów około 20-30g). Kaloryczność orzechów wynika z dużej zawartości tłuszczu – jednak jest to dobroczynny dla zdrowia tłuszcz, bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie, uzupełniają dietę osób aktywnych fizycznie w każdym wieku. Są również dobrym źródłem żelaza, zapobiegają i wspomagają leczenie anemii, a także świetnie wzbogacają dietę osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik (sportowcy, młodzież w okresie dojrzewania, kobiety w ciąży). Orzechy włoskie cechują się wysoką zawartością magnezu przez co zwalczają zmęczenie i problemy z zasypianiem. Składniki orzechów włoskich wspomagają pracę układu nerwowego i wspomagają leczenie depresji.