JAJKA SADZONE NA MUSIE Z AWOKADO I FETY

czwartek, 1 Luty 2018

Jajka na pikantnym musie z awokado i fety to prawdziwa śniadaniowa uczta. Pikantny mus doskonale komponuję się ze smakiem jajek. Dodatkową zaletą przepisu jest krótki czas przygotowania (zaledwie 10 minut). Takie przepisy pokazują, że do przygotowania czegoś wykwintnego nie potrzebujesz drogich i wyszukanych składników i godzin spędzonych w kuchni. Gwarantujemy Ci , że po spróbowaniu tych jajek na stałe umieścisz przepis w swoim śniadaniowym menu!
Jeśli chcesz aby w śniadaniu pojawiło się więcej węglowodanów to spożyj dodatkowo opieczone w tosterze pieczywo żytnie.

 Czas przygotowania: 5-10 minut.

Składniki na 1 dużą porcję::

Jajka 100g (2 x sztuka),
Awokado ½ x sztuka,
Ser feta 30g,
Ostra papryka (1/2 x łyżeczka),
Sól morska,
Świeżo mielony pieprz,
Sok z cytryny ½ x łyżeczka,
Masło ½ x łyżeczka,

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć jajka sadzone.
2. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
3. Wydrąż miąższ z awokado przy pomocy łyżki.
4. Do awokado dodaj: sok z cytryny, przyprawy i ser feta, a następnie zmiksuj na mus.
5. Na talerzu ułóż mus z awokado a na nim jajka sadzone. Dopraw jeszcze solą i pieprzem.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 489kcal,
Białko: 18,9g,
Tłuszcz: 42,5g,
Węglowodany: 10g,