GRZYBY W NOWEJ ODSŁONIE…

Pieczarki nadziewane quinoą...

poniedziałek, 7 Marzec 2016

Trenujesz dla lepszej formy i zdrowia? Zacznij też zdrowo się odżywiać! Ćwiczysz, bo chcesz być sprawniejszy czy lżejszy o kilka kilogramów? Ale przypomnij sobie, co się dzieje, gdy ćwiczysz głodny. Poniższe danie jest niskokaloryczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu... 

Quinoa…Złoto Inków to nie tylko węglowodany. W każdym ziarenku znajduje się porcja selenu, który zmniejsza objawy depresji. Poza tym, komosa ryżowa w większości składa się z węglowodanów złożonych, a jej indeks glikemiczny wynosi IG = 35. Między innymi dlatego stopniowo będzie uwalniać cukier, co nie spowoduje dużego wzrostu, a następnie spadku insuliny we krwi. Niektórzy łączą duże wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi z huśtawką nastrojów. A od wieków wiadomo, że kto głodny, ten zły…

Pieczarki…Pieczarki nie mają opinii zdrowej żywności. Mają mało kalorii, mało białka i według większości znikome ilości witamin i minerałów. Wbrew pozorom warto dodawać pieczarki do swoich posiłków. Nie tylko stanowią aromatyczny dodatek, ale przez wysoką zawartość wody (80-90%) skutecznie zwiększają objętość posiłku nieznacznie podnosząc kaloryczność. Pieczarki to także jedno z najlepszych źródeł witaminy D. Witamina D jest wytwarzana w naszej skórze, ale zimą, gdy zmuszeni jesteśmy chodzić w ciepłych ubraniach, a większość dnia i tak spędzamy w budynkach nie jesteśmy w stanie jej wytworzyć. Warto wtedy sięgnąć właśnie po pieczarki.

Rodzynki…Rodzynki to jedne z najpopularniejszych bakalii. Są słodkie i mogą stanowić zdrową przekąskę w ciągu dnia. Mają te same właściwości, co winogrona, tylko przez ubytek wody, składniki odżywcze w rodzynkach są bardziej skondensowane. Duża ilość wapnia pozwala zachować mocny szkielet i ciężko wypracowaną sylwetkę. Magnez i witaminy z grupy B poprawiają koncentrację. Rodzynki zawierają też spore ilości błonnika i skutecznie działają na zaparcie. Jedynym mankamentem jest duża kaloryczność, dlatego trzeba kontrolować ilość zjedzonych rodzynek.