GRYCZANE NALEŚNIKI Z OWOCAMI LATA…

Idealne śniadanie dla bezglutenowców!

piątek, 15 Styczeń 2016

Wiesz, że z powodzeniem możesz zamienić naleśniki owsiane na gryczane? Gryka zawiera białka o wysokiej wartości biologicznej. Gryczane naleśniki są idealne dla chorych na celiakię i osób chcących ograniczyć gluten w swojej diecie...

Bezglutenowa mąka gryczana… Mąka gryczana jest bogata w mikro- i makroelementy. Średnio w 100g zawiera 251mg magnezu, 577mg potasu i 337mg fosforu. A wiesz do czego służy cynk? Odpowiada za poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, poprawia odporność i ma wiele dodatkowych zalet. W 100g mąki gryczanej znajdziesz aż 3,1mg cynku. Szczególnie ważny jest skład białek w gryce. Ma zbilansowany skład aminokwasów, znikomą ilość prolamin i nie zawiera alfa–gliadyny. Dlatego spokojnie mogą ją stosować osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu. 

Jeżyny, maliny, jagody… a wchłanianie węglowodanów… Dodatkowo mrożone owoce są dostępne wszędzie (chyba że masz swoje zapasy z lata w zamrażalce). W jeżynach kryją się substancje takie jak antocyjany, kwas elagowy i kwasy fenolowe, których działanie w profilaktyce antynowotworowej zostało potwierdzone w wielu badaniach. Oprócz tego mają niski indeks glikemiczny i zawierają w sobie związki skutecznie hamujące enzymy odpowiedzialne za przyswajanie węglowodanów. Niektórzy naukowcy podejrzewają, że jeżyny mogą działać porównywalnie do leków przeciwcukrzycowych, zastępując farmakoterapię.
Czerwone porzeczki posiadają nie tylko właściwości zdrowotne, lecz także pielęgnacyjne. Dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne. Zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo pomagają przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego.
Czy wybierzesz mrożone jagody, czy borówki amerykańskie i tak zrobisz dobrze. Oba znajdują się w czołówce 40 warzyw i owoców najbogatszych w antyoksydanty. Przeciwutleniacze są potrzebne do zmniejszenia ilości wolnych rodników. Te szkodliwe cząstki powstają w ciągu całego naszego życia. Czasem przez zanieczyszczone środowisko, czasem przez procesy chorobowe, a czasem po prostu podczas treningu. Tak, aktywność fizyczna zwiększa stres oksydacyjny – w organiźmie powstają wolne rodniki. Odpowiednia dawka antyoksydantów zaraz po treningu pomoże je unieczynnić i zachować zdrowie na dłużej.