GRUSZKOWO – CZEKOLADOWE CIASTO…

Deser na poprawę humoru...

środa, 21 Wrzesień 2016

Czekolada to przysmak, który chyba nigdy się nie nudzi. Sięgamy po nią zwłaszcza, gdy chcemy poprawić sobie humor lub dostarczyć energii. Przed nami jesień i zima, czyli pory roku w których najczęściej objadamy się tym pysznym smakołykiem. W związku z tym mamy dla Was deserową propozycję - ciasto z gruszkami, pistacjami i czekoladą.

Gorzka czekolada swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności kakao, a dokładniej surowych ziaren kakaowca. Kakao to bogactwo przeciwutleniaczy; do najważniejszych z nich zaliczyć należy epikatechinę – substancję, o wyjątkowym działaniu zwalczającym wolne rodniki i hamującym procesy starzenia się tkanek i komórek. Warto wspomnieć także, że kakao łagodzi stres i wzmaga wydzielanie endorfin – substancji odpowiedzialnych za poczucie radości i dobry humor.
Ciasto czekoladowe z gruszką i pistacjami to świetny pomysł na deser. Możesz sobie na nie pozwolić nawet jeśli jesteś „na diecie”. 

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • Posiekane orzechy pistacjowe 100g,
  • Masło 150g,
  • Cukier puder 50g,
  • Jajka 3 x sztuka,
  • Mąka pszenna 250g,
  • Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
  • Gruszka ( starta na tarce o dużych oczkach) 1 x sztuka,
  • Gruszka 1 x sztuka (pokrojona w plasterki ok 2 cm),

Polewa czekoladowa:

  • Masło 5g (1 x łyżeczka),
  • Cukier puder 30g,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • Gruszka ( pokrojona w plasterki) 1 x sztuka.

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2. W międzyczasie przygotować okrągłą tortownicę o średnicy około 25 cm.
3. Do misy blendera włożyć pistacje i gorzką czekoladę, a następnie zmiksować.
4. W dużej misce utrzeć masło z cukrem do otrzymania gładkiej konsystencji.
5. Do masła dodawać po jednym jajku i stopniowo mieszać.
6. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą z masła i jajek.
7. Do wymienionych składników dodać także przygotowane wcześniej zmiksowane pistacje z czekoladą oraz gruszkę startą na tarce.
8. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
9. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem i wlać do niej przygotowana masę, a następnie piec przez 45- 50 minut.
10. Ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Dekoracja ciasta:
11. Gruszkę pokroić w plastry.
12. Na patelni rozgrzać masło i cukier puder, a następnie podsmażyć gruszki na złocisty kolor.
13. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
14. Ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i położyć na nim plastry karmelizowanej gruszki.
15. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia: 339,5 kcal,
Białko: 7,7g,
Tłuszcz: 23,2g,
Węglowodany: 38,8g,