GRILlUJ ZDROWO I PYSZNIE

niedziela, 8 Lipiec 2018

Jeśli znudziła Ci się kolejna kiełbasa z grilla, to co powiesz na bekon lub grillowane bananowe łódki z czekoladą? Wersja z bekonem oczywiście nie może obejść się bez zdrowego akcentu pod postacią warzyw. Jestem pewna, że tak podana zielenina skusi największego niejadka. Jest to również doskonała propozycja dla tych, będących na diecie nisko-węglowodanowej. Druga opcja- bananowe łódeczki z czekoladą doskonałe dla łasuchów i wszystkich którzy wybierają bezmięsne opcje z grilla!

 GRILOWANE SZPARAGI Z CHRUPIĄCYM BEKONEM
(propozycja z niską zawartością węglowodanów Low- Carb).

Czas przygotowania: ok. 30 minut,

Składniki na 1 porcję (4 sztuki):

Szparagi (3 sztuki)
Bekon (2 plastry)

Sposób przygotowania:

1. Rozpal grilla lub rozgrzej patelnię grillową.
2. Przekrój szparagi na pół i rozdziel na 4 części.
3. Przekrój bekon wzdłuż na pół. Owiń nim szparagi i zabezpiecz wykałaczką, by bekon się nie rozwinął.
4. Tak przygotowane szparagi umieść na rozgrzanym grillu na około 25 min, przewracając co jakiś czas.
5. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kaloryczność: 100 kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 3,6g

GRILLOWANE BANANOWE ŁÓDKI

Czas przygotowania: 25 minut,

Składniki na 1 porcję:

1 banan
3 kostki gorzkiej czekolady (30g)

Sposób przygotowania:

1. Rozpal grilla lub rozgrzej patelnię grillową,
2. Przekrój banana na pół (ale nie na wylot!)
3. Do środka włóż kostki gorzkiej czekolady i owiń całość folią aluminiową.
4. Grilluj przez około 5 minut aż czekolada się roztopi.
5. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kaloryczność: 300 kcal
Białko: 5,6g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 36g