Taką przekąskę, możesz zabrać ze sobą gdy planujesz wypad np. na górski szklak lub jakąkolwiek inną aktywność poza domem. Czekolada i kakao pobudzą Cię do działania, a płatki owsiane dostarczą niezbędnych wolno przyswajalnych węglowodanów. Nawet, jeśli dbasz o linię i chcesz zredukować zbędne kilogramy, nie powinieneś obawiać się tego typu produktów. Kakao naturalne i pozyskana z niego gorzka czekolada mogą sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej. Filiżanka kakao, lub kilka kostek gorzkiej czekolady zjedzonych „od czasu do czasu” dostarczają organizmowi polifenoli – związów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Polifenole, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, hamują procesy starzenia, a co również bardzo istotne, mogą podnosić termogenezę- ułatwiając spalanie tkanki tłuszczowej.
Warto również wspomnieć, że obecne w ziarnach kakaowca flawanole (związki należące do grupy flawonoidów) mogą znacząco poprawiać syntezę tlenku azotu, a tym samym wpływać korzystnie na tzw. ”pompę mięśniową” po treningu. To bardzo istotna informacja dla wszystkich chcących poprawić estetykę i kompozycję sylwetki.
Nie sposób nie wspomnieć o tym, że prezentowane przez nas ciastka są niezwykle smaczne i co najważniejsze, bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki na 8 porcji:
Podstawa ciastek:
- Płatki owsiane górskie 1 ¼ x szklanka,
- Mąka pszenna razowa ¾ x szklanka,
- Olej kokosowy 40g,
- Syrop z agawy 40g,
- Kakao naturalne 2 x łyżka,
- Sól morska ½ x łyżeczka,
- Mielony cynamon ½ x łyżeczka,
Górna warstwa ciastek:
- Kawa rozpuszczalna ½ x łyżeczka,
- Niesłodzone kakao 1 x szklanka,
- Tabliczka gorzkiej czekolady,
- Syrop z agawy 40g,
- Ekstrakt waniliowy 2 x łyżeczka,
- Olej kokosowy 50g,
- Płatki owsiane górskie 4 x łyżka,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
Dodatkowo: blacha z wyjmowanym dnem,
Sposób przygotowania:Spód ciastek:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Wszystkie wymienione składniki na spód wymieszać ze sobą w mikserze, otrzymaną masę wyłożyć na dnie blachy. Piec przez 20 minut.
Górna warstwa:
3. Kawę wymieszać z ¾ gorącej wody.
4. Do kawy dodać kakao i odczekać 5 minut.
5. Do kawy i kakao dodać także: rozpuszczoną czekoladę, wanilię, olej kokosowy i sól.
6. Składniki zmiksować na gładką masę.
7. Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy i wrzucić płatki owsiane oraz cukier, mieszać aż płatki się zarumienią.
8. Spód ciasta posmarować masą z czekolady i posypać podpieczonymi płatkami owsianymi.
9. Ciasto schłodzić w lodówce i pokroić na podłużne batoniki.
10. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
11. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 329kcal,
Białko: 7,4g,
Tłuszcz: 15,3g,
Węglowodany: 39,4g,
You must belogged in to post a comment.