GOFRY NA SŁONO…

Bezglutenowe wafle serowe ze szpinakiem...

środa, 25 Lipiec 2018


Składniki na 3 porcje:

  • Mąka gryczana ½ x szklanka,
  • Mąka ryżowa ¼ x szklanka,
  • Płatki migdałowe 3 x łyżka,
  • Oregano 1 x łyżeczka,
  • Proszek do pieczenia ¼ x łyżeczka,
  • Pieprz, sól morska,
  • Jajko 1 x sztuka,
  • Mleko migdałowe ½ x szklanka,
  • Oliwa z oliwek ½ x łyżka,
  • Czosnek granulowany 1 x łyżeczka,
  • Szpinak baby świeże liście 1,5 x szklanka,
  • Tarty parmezan 40g.

Dodatki:

  • Jajko1 x sztuka,
  • Awokado ½ x sztuka,
  • Chili pieprz cayenne 1 x szczypta,
  • Sok z cytryny,

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, oregano, sól, pieprz.
2. Jajka ubić za pomocą blendera, a następnie dodać mleko, oliwę i czosnek.
3. Połączyć składniki mokre z suchymi w misce do otrzymania jednolitej konsystencji.
4. Do masy dodać ser i posiekany szpinak, a następnie odstawić na 2–3 minuty.
5. Połowę masy wlać do rozgrzanej gofrownicy i upiec.
6. Czas pieczenia zależy od rodzaju urządzenia.
7. Wafle najlepiej smakują na ciepło zaraz po upieczeniu z jajkiem sadzonym i pastą z awokado (awokado rozdrobnione widelcem, wymieszane z chili i sokiem z cytryny).

Wartość odżywcza 1 wafla z dodatkami:
Energia: 378kcal,
Białko: 13,2g,
Tłuszcz: 18,1g,
Węglowodany: 42,1g.