GOFRY NA SŁONO…

Bezglutenowe wafle serowe ze szpinakiem...

środa, 25 Lipiec 2018

Najczęściej jemy je na słodko, ale dzisiaj proponujemy wersję na słono. Dodatkowo te wyjątkowe gofry to idealna propozycja dla bezglutenowców. Świetnie nadają się na śniadanie, lunch czy kolację... Przepis prosty, a składniki super zdrowe... Smacznego!

Szpinak…Wiadomo, że zawartość roślinnej sekretyny w szpinaku jest spora. Działa ona analogicznie do ludzkiej sekretyny – hormonu tkankowego, który wpływa na wydzielanie soku trzustkowego, zwiększanie wydzielania żółci i soku jelitowego. Może to wpłynąć na poprawę pracy trzustki i trawienia. Jednak prawdziwym źródłem wzrostu siły u osób często jedzących szpinak jest obecność fitoekdysteroidów

Mleko migdałowe…Mleko roślinne to alternatywa dla wegan i osób z alergią na białka mleka krowiego lub nietolerancją laktozy.To także zdrowe urozmaicenie dla każdego z nas. Jeśli staracie się w pełni prowadzić zdrowe życie sami możecie przygotować mleko migdałowe. A co kryje się w tych zdrowych orzechach? Witaminy E i B2, pierwiastki takie jak mangan, miedź i magnez, a także wiele zdrowych kwasów tłuszczowych.

Bezglutenowa mąka gryczana…Mąka gryczana jest bogata w mikro- i makroelementy. Średnio w 100g zawiera 251mg magnezu, 577mg potasu i 337mg fosforu. A wiesz do czego służy cynk? Odpowiada za poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, poprawia odporność i ma wiele dodatkowych zalet. W 100g mąki gryczanej znajdziesz aż 3,1mg cynku. Szczególnie ważny jest skład białek w gryce. Ma zbilansowany skład aminokwasów, znikomą ilość prolamin i nie zawiera alfa–gliadyny. Dlatego spokojnie mogą ją stosować osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu.