FIT KRAKERSY…

Bezglutenowe krakersy z siemieniem lnianym i czarnym sezamem...

wtorek, 27 Wrzesień 2016

Dzisiejsza propozycja to pyszne, chrupiące „fit” krakersy z siemieniem lnianym i czarnym sezamem. Krakersy nadają się świetnie jako przekąska imprezowa. Jeżeli jesteś „na diecie” i wyrzuciłeś ze swojego menu wszystkie kaloryczne słone przekąski to polecane przez nas krakersy możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Są nie tylko pyszne i chrupiące ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Siemię lniane to produkt, który nie jest wystarczająco doceniany – a szkoda. Nasiona siemienia zaliczane są do listy tzw.” Super Foods”, czyli żywności o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 oraz błonnika pokarmowego. Spożywanie nasion lnu w codziennej diecie niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Siemię to również źródło lignan, substancji o działaniu przeciwutleniającym. Nasiona lnu to również źródło wielu składników mineralnych i witamin takich jak: witamina E, cynk, żelazo, magnez i witamina C. Warto również podkreślić, że polecane przez nas krakersy nie zawierają glutenu, więc są dobrym pomysłem na chrupiącą przekąskę dla osób nietolerujących tego składnika.

Składniki na 10 porcji:

  • Mąka gryczana 125g,
  • Czarny sezam 50g,
  • Siemię lniane 50g,
  • Nasiona słonecznika 50g,
  • Sól morska ½ x łyżeczka,
  • Oliwa z oliwek 2 i ½ x łyżka,
  • Wrząca woda 300ml,
  • Kminek ½ x łyżeczka,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. 
2. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. W misce wymieszać wszystkie suche składniki (poza solą morską i kminkiem).
4. Do suchych składników wlać gorącą wodę i oliwę.
5. Wymieszać i przełożyć na blaszkę rozpłaszczając masę na grubość około 1 cm (należy zwilżyć dłonie wodą, aby nie przyklejały się do ciasta).
6. Ciasto posypać kminkiem i solą morską.
7. Piec przez około 20 minut na środkowej półce piekarnika.
8. Po tym czasie wyjąć blachę z ciastem i pokroić go na mniejsze prostokątne kawałki, a każdy z nich obrócić i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 20 minut.
9. Krakersy wyjąć i przełożyć na suchy chłodny talerz.
10. Krakersy można doprawić solą morską i przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej (do około tygodnia).
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 143,3g,
Białko: 3,9g,
Tłuszcz: 9,6g,
Węglowodany: 10,6g,