DYNIOWE BROWNIE Z CHILI (BEZ MĄKI i JAJEK!)

Poeksperymentuj z dynią...

piątek, 4 Listopad 2016

Uśmiecha się do nas z warzywnych straganów. Piękna, pękata, urodziwa... Dynia królowa jesieni... A też wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii...

Dynia…Dynia jest powszechna w kuchni amerykańskiej, ale i my sięgamy po coraz śmielsze przepisy. Jeśli ktoś nie miał jeszcze do czynienia z dynią, to browni jest łatwe na początek…
Dlaczego warto sięgać po to pękate, pomaranczowe warzywo? Ma dużą ilość beta-karotenu, w 100g znajduje się połowa dziennego zapotrzebowania. Beta-karoten to prowitamia A. Jest antyoksydantem, korzystnie wpływa na wzrok i usprawnia pracę układu odpornościowego, tak bardzo ważnego w czasie jesieni. Duża ilość potasu, a znikoma zawartość sodu powoduje, że wpływa korzystnie na wysokie ciśnienie i zmniejsza gromadzenie się wody w organizmie. Najlepsze jednak jest to, że dynia nie traci swoich właściwości podczas gotowania.

Kakao… W poniższym przepisie dynia to podstawowy składnik, ale najważniejsze jest kakao. To jemu ciasto zawdzięcza swoją nazwę. Nie obawiaj się go, w odpowiednich ilościach to samo zdrowie, a ciemna czekolada  może być elementem zbilansowanej diety.
Euforia – to stan, który odczuwamy po spożyciu czekolady! Dzięki kakao w naszym organizmie zaczynają wydzielać się endorfiny, które poprawiają samopoczucie. Z tego powodu przez wiele kobiet czekolada uważana jest za najlepszy lek na chandrę. Kakao ma do zaoferowania jednak jeszcze więcej. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, E, z grupy B wapń, żelazo, magnez, fosfor. Magnez reguluje pracę serca, ale także mózgu, dlatego spożywanie kakao poprawia koncentrację, koi nerwy oraz przeciwdziała depresji i bezsenności. Dzięki ogromnej ilości antyoksydantów kakao poprawia pracę serca, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.
Udoskonaliliśmy brownie dodając płatków chili. Papryka cayenne to kuzynka jalapeño i właściwości mają podobne, z tą różnicą, że chili zawiera więcej kapsaicyny i jest ostrzejsze.
Ciastem możesz się delektować bez poczucia winy, a uda się nawet najmniej doświadczonym cukiernikom. Po upieczeniu, jeśli chcesz dodaj mrożony jogurt lub lody proteinowe, ale najpierw przygotuj składniki i bierz się do roboty…